Όταν οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν υπερπολυτελή boutique ξενοδοχεία
Όταν οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν υπερπολυτελή boutique ξενοδοχεία

Όταν οι Σαουδάραβες κατασκευάζουν υπερπολυτελή boutique ξενοδοχεία

Οι υπερπολυτελείς προορισμοί της Neom
RE+D magazine
06.11.2023

Οι διαχειριστές του έργου Neom που αναπτύσσεται στη Σαουδική Αραβία συνεχίζουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για τη δημιουργία υπερπολυτελών προορισμών στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η τελευταία τους ενημέρωση αφορά τη Leyja, την πέμπτη περιοχή της Neom, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο με εξωτερική επιφάνεια καθρέφτη σχεδιασμένο από τον Shaun Killa, ένα ξενοδοχείο σε σχήμα βράχου από τον Mario Cucinella και ένα κλιμακωτό ξενοδοχείο που θυμίζει σκαλοπάτια σε βράχο με την υπογραφή του Chris van Duijn.

Η περιοχή Leyja θα βρίσκεται σε μια αρχαία κοιλάδα που ξεκινά από την ακτή του Κόλπου της Άκαμπα και περιστοιχίζεται από βουνά ύψους 400 μέτρων.

Τρεις αρχιτέκτονες επιλέχθηκαν να σχεδιάσουν πολυτελή boutique ξενοδοχεία  για την περιοχή, ο καθένας με 40 δωμάτια και σουίτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αυτά θα τοποθετηθούν κατά μήκος μιας διαδρομής που ακολουθεί το σχήμα της κοιλάδας, ξεκινώντας με το ξενοδοχείο Adventure που σχεδιάστηκε από τον van Duijn, ο οποίος είναι συνεργάτης στο ολλανδικό στούντιο OMA. Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από μια σειρά από κλιμακωτούς όγκους που προσκολλώνται στην πλαγιά του βράχου, σχηματίζοντας βεράντες και πισίνες. Το ξενοδοχείο θα προσφέρει, μεταξύ άλλων, ένα sky lounge, ένα σπα και μια πισίνα ουρανού.


leyja-neom-hotels-shaun-killa-mario-cucinella-chris-van-duijn_dezeen_2364_col_3.jpg

Φωτορεαλιστικό ξενοδοχείου Adventure, Neom


«Η Neom βασίζεται σε μια πολύ βιώσιμη προσέγγιση», δήλωσε ο van Duijn σε ένα βίντεο που παρουσιάζει τη Leyja. «Είναι ενεργειακά ουδέτερη. Είναι ουδέτερη από άποψη άνθρακα. Ο κόσμος πρέπει να δει πώς μπορούμε να αναπτύξουμε θετικές λύσεις για να ζήσουμε.»

«Κάθε κτίριο που σχεδιάζεται θα σχεδιαστεί με σεβασμό και σε ισορροπία με τη φύση και το τοπίο», πρόσθεσε.

Το ξενοδοχείο Adventure θα ακολουθείται από το ξενοδοχείο Oasis, σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Cucinella ως ένα σύμπλεγμα γεωμετρικών σχηματισμών που αναδύονται από τον βράχο. Θα διαθέτει κήπο με ορυκτά και κρεμαστούς κήπους, καθώς και deck παρατήρησης και πισίνα στον τελευταίο όροφο.


368666540_1810994849331301_2340958423806731235_n.png

Φωτορεαλιστικό ξενοδοχείου Oasis, Neom


Ο Killa, του αρχιτεκτονικού στούντιο Killa Design, θα δημιουργήσει το τελευταίο τμήμα της Leyja, το ξενοδοχείο Wellness. Θα περιλαμβάνει δύο κατακόρυφους κατοπτρικούς όγκους ο ένας απέναντι στον άλλο και θα έχει έναν ολόκληρο όροφο αφιερωμένο στην ευεξία. Οι πισίνες στον τελευταίο όροφο θα βρίσκονται στην κορυφή των κτηρίων.


leyja-neom-hotels-shaun-killa-mario-cucinella-chris-van-duijn_dezeen_2364_col_17.jpg

Φωτορεαλιστικό ξενοδοχείου Wellness, Neom


Οι επισκέπτες στα τρία ξενοδοχεία της Leyja θα μπορούν να εξερευνήσουν ένα μονοπάτι πεζοπορίας μήκους 73 χιλιομέτρων που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Trojena, το οποίο κατασκευάζεται επίσης στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου Neom, και να συμμετέχουν σε αθλήματα.

Σύμφωνα με τη Neom, το 95% της Leyja θα παραμείνει φυσικό τοπίο.

Η Neom θα έχει συνολικά 10 περιοχές, που θα καλύπτουν μια περιοχή περίπου 10.200 τετραγωνικών μιλίων, ενώ αποτελεί το πιο εξεζητημένο και μεγαλύτερο από τα «giga» έργα που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία.

Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί άλλες τέσσερις περιοχές. Εκτός από την Trojena, το Neom θα περιλαμβάνει μια πόλη-λιμάνι σε σχήμα οκτάγωνου που ονομάζεται Oxagon, τη μεγα-πόλη The Line που θα αποτελείται από συνεχόμενα κτίρια με προσόψεις από καθρέφτη και ένα νησιωτικό θέρετρο που ονομάζεται Sindalah.