Τα δεδομένα της CBRE δείχνουν ότι τα ποσοστά κενών θέσεων στις λεγόμενες περιοχές "FLAPD" υποχώρησαν κάτω από το 10% για πρώτη φορά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι φορείς εκμετάλλευσης να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για χωρητικότητα από τους γίγαντες του cloud και του διαδικτύου.
Τα δεδομένα της εταιρείας δείχνουν ότι 155 MW χωρητικότητας κέντρου δεδομένων καταλήφθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά μόνο 138 MW νέας ισχύος παραδόθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Η έλλειψη διαθέσιμης ισχύος και κατάλληλης γης δυσκολεύει τους παρόχους να δημιουργήσουν κέντρα δεδομένων», ανέφερε η CBRE, στην έκθεσή της. «Ωστόσο η ζήτηση από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας έχει αυξηθεί καθώς χρειάζονται περισσότερος χώρος για να διασφαλίσουν ότι τα σχέδιά τους εκπληρώνονται».
Όπως συνεχίζει να επιβεβαιώνει η έκθεση, από τα 138 MW νέας χωρητικότητας κέντρου δεδομένων που παραδόθηκε στις πόλεις FLAPD κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, μόνο τα 30 MW από αυτά παραδόθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο. Και αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας ανάπτυξης στον «δυτικό διάδρομο του Λονδίνου» που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.
«Δεν παραδόθηκαν νέα κέντρα δεδομένων σε καμία άλλη πρωτογενή αγορά της Ευρώπης», ανέφερε η έκθεση. «Ωστόσο, παραδόθηκαν 28 MW στις 10 μικρότερες, δευτερεύουσες αγορές της Ευρώπης που παρακολουθούνται από το CBRE».
«Η απορρόφηση του Λονδίνου αναμένεται να ξεπεράσει όλα τα άλλα, εκτός από τη Φρανκφούρτη εφέτος, λόγω των νέων έργων στο δυτικό διάδρομο, κυρίως για υπερκλιμάκωση. Προβλέπονται 130 MW απορρόφησης στο Λονδίνο το 2024», προστίθεται στην έκθεση.
Και το θέμα των περιορισμών στην προσφορά δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα, με την CBRE να προβλέπει ότι το ποσοστό κενών θέσεων θα μειωθεί στο 7,9% μέχρι το τέλος του έτους, σηματοδοτώντας την πέμπτη συνεχή χρονιά που τα ποσοστά κενών θέσεων μειώνονται. Ο Kevin Restivo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας κέντρων δεδομένων στην εταιρεία συμβούλων δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές στην εν λόγω κατηγορία ακινήτων.
Μια έκθεση της Synergy Research Group με έδρα τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το Δουβλίνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά κέντρων δεδομένων υπερκλίμακας στον κόσμο, αλλά αυτή η θέση βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι φορείς εκμετάλλευσης προσπαθώντας να εξασφαλίσουν δύναμη στην περιοχή.
Δυναμική παρουσία της Ελλάδας
Στο "παιχνίδι" του κλάδου των Κέντρων Δεδομένων έχει μπει και η Ελλάδα. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων αλλά και αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου είναι αρκετά καλές για τη χώρα μας με μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς να επιλέγουν περιοχές της επικράτειας για επενδύσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία του κλάδου αναμένεται να ξεπεράσει το €1 δισ. έως το 2029.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο "σταυροδρόμι" των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που συνδέουν την Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενώ πρόσφατα υιοθέτησε το cloud για αποθήκευση δεδομένων αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη. Προβλέπεται ότι τα κέντρα δεδομένων που θα κατασκευαστούν στην χώρα μας έως το 2029 θα έχουν έκταση περίπου 70.000 τετραγωνικών μέτρων.
Ολοι οι... "μεγάλοι" του κλάδου όπως η Microsoft, η Google και η Digital Realty έχουν στα σκαριά σημαντικές αναπτύξεις με τους κατασκευαστικούς ομίλου της χώρας να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την κατασκευή τους.