Παγκόσμια "αναταραχή" στην πλατφόρμα Airbnb
Παγκόσμια "αναταραχή" στην πλατφόρμα Airbnb

Παγκόσμια "αναταραχή" στην πλατφόρμα Airbnb

"Πονοκέφαλος" στις ΗΠΑ, αλλά και αυστηρά μέτρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στη ΔΕΘ το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
04.09.2023

Συνεχίζονται οι "τριγμοί" στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης διεθνώς, ενώ μπροστά σε νέα μέτρα βρίσκονται και όσοι ασχολούνται με τον τομέα αυτό στην Ελλάδα.

Χιλιάδες ενοικιαστές στις ΗΠΑ μπορεί ξαφνικά να αποσυρθούν αυτές τις ημέρες από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την πλατφόρμα Airbnb αφού οι νέοι κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ  απαιτούν από τους οικοδεσπότες να λάβουν άδεια από την πόλη για να επαληθεύσουν ότι συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανονισμούς χρήσης και δόμησης.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ουρές που σχηματίζονται στα ειδικά Γραφεία διακυβεύεται δυνητικά χαμένα έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων για την Airbnb σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της. Περίπου 7.500 μονάδες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβάλουν αίτηση για άδεια, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αγοράς AirDNA, και έτσι πιθανότατα θα εξαφανιστούν από την πλατφόρμα.

Περισσότερες από τις μισές από αυτές τις καταχωρήσεις ενοικιάζονται συχνά και αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του εισοδήματος της Airbnb στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την AirDNA. Σε μια αγωγή εναντίον της πόλης για τους κανόνες, η Airbnb είπε ότι κέρδισε 85 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα το 2022 στο "Μεγάλο Μήλο", που είναι περίπου το 1% του συνόλου της.

Αυστηρότητα στην Ευρώπη

Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, έχουν μπει το τελευταίο διάστημα αυστηροί κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Πρόσφατα η Ιταλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέους κανονισμούς σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Φλωρεντία ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων καταχωρίσεων Airbnb και άλλων βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερα αυστηρά είναι πλέον τα μέτρα και στο Παρίσι για όσους κατοίκους επιθυμούν να βάλουν την οικία τους στην πλατφόρμα Airbnb καθώς πρέπει πρώτα να εγγραφούν στο δημαρχείο και η ενοικίαση να μην ξεπερνά τις 120 ημέρες το χρόνο. "Κόφτη" στις ημέρες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει βάλει και το Βερολίνο όπου πρώτο εισήγαγε απαγόρευση της Airbnb. Αυτό έχει πλέον αρθεί, αλλά οι αυστηροί κανόνες -που επιβάλλονται με τσουχτερά πρόστιμα- παραμένουν. Οι οικοδεσπότες της πλατφόρμας στην πόλη πρέπει να έχουν άδεια για να νοικιάσουν ένα ολόκληρο ακίνητο σε βραχυπρόθεσμη βάση. Δεύτερες κατοικίες μπορούν να ενοικιαστούν για μέγιστο 90 ημέρες ετησίως. Παρόμοια μέτρα ισχύουν και για άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας όπως το Μόναχο και η Στουτγάρδη. Τη "σκυτάλη" πήρε πρόσφατα και η Ολλανδία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων της πρωτεύουσας που τα έχουν στην πλατφόρμα να χρειάζονται ειδική άδεια και να μπορούν να τα νοικιάσουν για 30 διανυκτερεύσεις ανά έτος. 

Οι νέοι κανόνες και στην Ελλάδα

Στην ΔΕΘ θα... "ταξιδέψει" το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται ανακοινώσεις για νέα μέτρα. Το Υπουργείο Τουρισμού επιθυμεί να βάλει "τάξη" σε ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς τομείς όπως τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους φοιτητές και άλλους επαγγελματίες που αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν μακροχρόνιες μισθώσεις καθώς και τους ξενοδόχους. Τόσο η ΑΑΔΕ όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς υπογραμμίζουν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας τους καθώς και της εφαρμογής του καινοτόμου "Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ)". Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν συνάψει οι δυο πλευρές έχει συμβάλει ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2023 καθώς με τα στοιχεία που έδωσαν οι πλατφόρμες έγινε διασταύρωση περισσότερων από 70.000 διαχειριστών/ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα και τους ζητήθηκε να συμμορφωθούν, εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον έσοδα συνολικού ύψους €103 εκατ. Μάλιστα μαζί με τον ΥΠΟΙΚ προβλέπουν τα έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού (Booking, Airbnb κ.λπ.) να φθάνουν για το 2023 τα €700 εκατ. Πάντως το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει ότι οι διαδικτυακές ταξιδιωτικές πλατφόρμες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο  στην οικονομία βοηθώντας τον τουριστικό κλάδο να κάνει τη διπλή μετάβαση προς ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο ανθεκτικό μέλλον στη μετα- Covid εποχή.