Παγκόσμιο ρεκόρ για τα ρυπογόνα κτίρια
Παγκόσμιο ρεκόρ για τα ρυπογόνα κτίρια

Παγκόσμιο ρεκόρ για τα ρυπογόνα κτίρια

Οι εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με τη λειτουργία των κτιρίων αυξήθηκαν κατά 5%
Βάλια Πολίτη
25.11.2022

Οι λειτουργικές εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων κατέγραψαν ρεκόρ κατά το 2021, καθώς αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, και κατά 2% σε σχέση με το προ COVID ρεκόρ του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν στη φετινή Συνδιάσκεψη COP27.

Παρά το γεγονός οτι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων αυξήθηκαν κατά ένα σημαντικό 16% το 2021, η αύξηση του συνολικού εμβαδού ξεπέρασε τις προσπάθειες βελτίωσης της απόδοσης, με τις κατασκευές στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα και τη ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται κατακόρυφα με την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία. 

Τα κτίρια συνεχίζουν να είναι υπερβολικά ενεργοβόρα. Η μετασκευή των υφιστάμενων κτιρίων είναι ο ταχύτερος και πιο οικονομικός τρόπος για να επιταχυνθεί η απεξάρτησης του δομημένου περιβάλλοντος από τον άνθρακα, όμως οι σχετικές πρωτοβουλίες πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά, για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της JLL Retrofitting Buildings to be Future-Fit, η οποία κυκλοφόρησε στη φετινή COP27, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 δισ. τμ. γραφειακών χώρων θα χρειάζονται μετασκευή παγκοσμίως μέχρι το 2050, καθώς υπολογίζεται ότι στις μεγάλες πόλεις των ανεπτυγμένων χωρών περίπου το 80% των κτιρίων γραφείων που υπάρχουν σήμερα θα είναι ακόμα σε χρήση το 2050.

Μόνο στον Παγκόσμιο Βορρά, τα ποσοστά μετασκευής πρέπει να τριπλασιαστούν, από μόλις 1% σήμερα σε τουλάχιστον 3% ετησίως. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μόνο το κόστος μετασκευής των κτιρίων γραφείων σε 17 μεγάλες χώρες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα $ 3 τρισ.

Σε 10 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, το 90% του αποθέματος γραφείου είναι άνω των 10 ετών, ενώ ακόμη και τα γραφεία ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από 7 χρόνια πιθανότατα δεν θα έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τα μελλοντικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.


Μονόδρομος η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια 

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν αυτές σε ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά, αλλά υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια πρέπει να είναι τέσσερις φορές υψηλότερες, για την επίτευξη των στόχων.  

Κατά την COP27, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία για την κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις, χρηματοδότηση και άλλη υποστήριξη για την παραγωγή 100 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας έως το 2035. Αλλού, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος δημιουργούν ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο. αναμένεται να αντισταθμίσει 23,8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επί της παρούσης, ένας συνδυασμός διαρκώς αυστηρότερων κανονισμών, αυξανόμενης πίεσης από πελάτες, καταναλωτές και υπαλλήλους και της απειλής για απαξίωση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, ωθεί την αγορά ακινήτων στην εφαρμογή άμεσων και αποτελεσματικών δράσεων.

Όμως, αυτή είναι μόνο η αρχή στην πορεία μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης του δομημένου περιβάλλοντος.