"Παγωμάρα" στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω αυξήσεων σε ενέργεια και Α' ύλες
"Παγωμάρα" στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω αυξήσεων σε ενέργεια και Α' ύλες

"Παγωμάρα" στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω αυξήσεων σε ενέργεια και Α' ύλες

Πηγές του κλάδου προβλέπουν αύξηση από 8% έως 10% στις τιμές των υλικών το επόμενο έτος.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
16.03.2022

Λίγο κράτησαν, όπως φαίνεται τα "χαμόγελα" στον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος κατέγραψε άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας μαζί με τον τομέα της μεταποίησης μόλις ξεκίνησε η σταδιακή επαναλειτουργία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19 δεν έχουν αρθεί πλήρως ακόμη, οι καταναλωτές ξεκίνσαν να βάζουν το χέρι στην... τσέπη και οι επενδυτές να χαράζουν νέα επενδυτική ρότα.

Η δραστηριότητα σε κλάδους όπως η μεταποίηση και οι κατασκευές έχει αυξηθεί σημαντικά μετά από μια δύσκολη χρονιά, στην οποία καταγράφηκαν σημαντικές "αναταραχές" λόγω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή.

Οπως αναφεέρουν πηγές του κατασκευαστικού κλάδου στο ered.gr "η απότομη άνοδος της δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας οδήγησε σε θέματα όσον αφορά στην προσφορά, με υλικά όπως τα πλαστικά, το τσιμέντο και την ξυλεία να βρίσκονται σε έλλειψη λόγω υπερβολικής ζήτησης και δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα".

Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται και στην τελευταία δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έδειξε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οι πιέσεις στις τιμές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις του ανοίγματος των οικονομιών μετά τα lockdown το 2020 και στην αρχή του τρέχοντος έτους, όπως φαίνεται η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών και άλλων εμπορευμάτων θα έχει ορισμένες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην την ευρύτερη οικονομία και ειδικότερα τον κατασκευαστικό κλάδο.

"Εξυπνη κίνηση από όσους κατασκευαστές είχαν προπληρώσει και είχαν προμηθετεί υλικά για τα έργα τους" λένε οι ίδιες πηγές αφού σήμερα μετά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις ο φόβος για ελλείψεις βασικών προϊόντων είναι υπαρκτός. Μάλιστα τονίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα μπορεί να μπήκαν στον... "πάγο" αρκετές οικοδομές λόγω της πανδημίας αλλά οι άνθρωποι που έμειναν στα σπίτια τους προχώρησαν σε έργα ανακαίνισης τα οποία κίνησαν σε μεγάλο βαθμό την αγορά και συγκεκριμένα τα χρώματα και άλλα υλικά.

Ωστόσο, αυτή η απότομη αύξηση της ζήτησης στον κλάδο επιδεινώνει τις πιέσεις στις τιμές που είχαν αρχίσει να αυξάνονται λόγω των ελλείψεων στην προσφορά δομικών υλικών. Πηγές της αγοράς προβλέπουν άνοδο από 8% έως και 10% κατά περιπτώσεις στις τιμές των υλικών το επόμενο έτος. 

Οι εκτιμήσεις των εργοληπτών

Η ΠΕΣΕΔΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι "αυτό που ξεκίνησε ως πληθωριστικό κύμα λόγω της υγειονομικής κρίσης εξελίσσεται σήμερα σε «πολεμικό» και «κερδοσκοπικό» πληθωρισμό με φρενήρη αύξηση όλων των υλικών, εξαιτίας κυρίως των συνεχόμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια. Ενδεικτικά η τιμή του οικοδομικού σιδήρου και της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 100% και 200%, δηλαδή ο σκελετός ενός κτιρίου που κόστιζε πριν τις ανατιμήσεις 1 εκατ. ευρώ, κοστίζει σήμερα 1,5 εκατ. ευρώ.
Ούτε τα έργα οδοποιίας, όπως και όλα τα άλλα έργα, με τις παρούσες τιμές είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από τους αναδόχους.
Ως αποτέλεσμα οι εργολήπτες δεν είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις ανατιμήσεις αυτές στις προσφορές τους με αποτέλεσμα – εάν δεν υπάρξουν μέτρα- να βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομική ζημιά".

Σύμφωνα με τις τεχνικές εταιρείες λίγες μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου, παρατηρείται αύξηση σιδήρου 10%, χαλκού 20%, ασφάλτου 20% και κυρίως πετρελαίου κίνησης 25%, οι οποίες δυσχεραίνουν την συνέχιση των έργων, ειδικά εκείνων που αναλήφθηκαν με μεγάλες εκπτώσεις γύρω στα επίπεδα του 45%.

Ανοδος 37% μέσα σε ένα τρίμηνο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές του δ΄ τριμήνου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2020, παρουσίασε αύξηση 5,7% έναντι μείωσης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές του δ΄ τριμήνου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γγ τριμήνου 2021, παρουσίασε αύξηση 37,6% έναντι αύξησης 35,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δ΄ τριμήνου 2020 με το γ΄ τρίμηνο 2020. Ο εποχικά διορθωμένος Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές του δ΄ τριμήνου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,1%.