Η ανακαίνιση και η λειτουργική αναβάθμιση των ιστορικών αυτών κτηρίων,
που είναι ευρύτερα γνωστά ως «Στρατιωτικά Παραπήγματα» χρηματοδοτήθηκε
αποκλειστικά από πόρους της Περιφέρειας Αττικής με προϋπολογισμό 14
εκατ. ευρώ. Στη νέα τους χρήση, τα τρία ανακαινισμένα κτήρια θα
φιλοξενήσουν τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας, το ψηφιοποιημένο αρχείο της,
καθώς και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το συγκρότημα των κτηρίων του παλαιού 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στο Κολωνάκι, σε χώρο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγματα στρατιωτικής οικοδομικής του 19ου αιώνα, που αποτυπώνει τα αρχιτεκτονικά ρεύματα της εποχής, διασώζοντας ιδιαίτερα και σπάνια πλέον τεχνικά και ρυθμολογικά στοιχεία.
Από το 1882 μέχρι το 1897, τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος αξιοποιήθηκε για τη λειτουργία του Στρατιωτικού Σχολείου Υπαξιωματικών. Από το 1904 και μέχρι το 1971 το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από το Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο μετονομάστηκε το 1945 σε 401 ΣΝΑ, ίδρυμα στο οποίο νοσηλευτήκαν χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες από τις πολεμικές συρράξεις που καθόρισαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Οι εργασίες εκσυγχρονισμού και αισθητικής αναβάθμισης τριών κτηρίων (ΚΤ1, ΚΤ2 και ΚΤ3) του ιστορικού συγκροτήματος χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών που παρουσίαζαν τα κτίσματα (καταρρεύσεις στεγών και τοίχων, διάβρωση πατωμάτων, σήψη ξύλινων και οξείδωση σιδηρών στοιχείων κ.α.), η ενίσχυση των υφισταμένων δομών και η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων τους προκειμένου να καταστούν λειτουργικοί.
Μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης, η νέα χρήση των ανακαινισθέντων κτηρίων έχει ως εξής:
– Το κτήριο ΚΤ1 θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων μουσειακού υλικού, ενώ θα διαθέτει γραφειακούς, αποθηκευτικούς και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.
– Το κτήριο ΚΤ2 θα χρησιμοποιηθεί ως Αρχείο, με μικρό αναγνωστήριο ερευνητών, χώρους παραλαβής αρχειακού υλικού και αρχειακών εργασιών, διοικητικές υπηρεσίες, αρχειοθήκες κλπ.
– Το κτήριο ΚΤ3 θα χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη, με ανοιχτό αναγνωστήριο και βιβλιοστάσιο, χώρο αναμονής και δανεισμού, αναγνωστήριο ερευνητών με πρόσβαση σε σπάνιο υλικό, κινητές αρχειοθήκες και άλλους βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους.