Παραμένει "ανοιχτή πληγή" ο κλάδος ακινήτων για την Κίνα
Παραμένει "ανοιχτή πληγή" ο κλάδος ακινήτων για την Κίνα

Παραμένει "ανοιχτή πληγή" ο κλάδος ακινήτων για την Κίνα

Οι κατοικίες που πωλήθηκαν πέρυσι μειώθηκαν κατά σχεδόν 27% πέρυσι, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10%.
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.02.2023

"Η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διορθώσει τα προβλήματα τον κλάδο ακινήτων της" ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η αγορά ακινήτων συνεισφέρει περίπου στο 1/4 του ΑΕΠ της Κίνας και ήταν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, ειδικά από τότε που το Πεκίνο φρόντισε να μειώσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων με τα χρέη τους το 2020. Οι κινεζικές αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση του κλάδου τους τελευταίους μήνες.

«Τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά κατά την άποψή μας θα χρειαστούν επιπλέον ενέργειες προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στον τομέα των ακινήτων», δήλωσε ο Thomas Helbling, αναπληρωτής διευθυντής στο τμήμα Ασίας-Ειρηνικού του ΔΝΤ, σε πρόσφατη ενημέρωση.

«Αν κοιτάξετε τα μέτρα, πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν ζητήματα χρηματοδότησης για developers που εξακολουθούν να είναι σε σχετικά καλή οικονομική κατάσταση, οπότε αυτό θα βοηθήσει», πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Αλλά τα προβλήματα των κατασκευαστών ακινήτων που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Το ζήτημα του μεγάλου αποθέματος ημιτελών κατοικιών γενικότερα δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί».

Τα διαμερίσματα στην Κίνα πωλούνται συνήθως σε αγοραστές κατοικιών πριν από την ολοκλήρωση. Ο Covid και οι οικονομικές δυσκολίες επιβράδυναν την κατασκευή τόσο πολύ που ορισμένοι αγοραστές διέκοψαν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων το περασμένο καλοκαίρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι κινεζικές αρχές τόνισαν στη συνέχεια την ανάγκη να βοηθηθούν οι developers ώστε να ολοκληρώσουν την κατασκευή των διαμερισμάτων που έχουν προ-πουληθεί. Ωστόσο, οι κατοικίες που πωλήθηκαν στην Κίνα μειώθηκαν κατά σχεδόν 27% πέρυσι, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.