Η υπ' αριθμ. Ε2024/9.4.2024 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ είχε εκδοθεί για να διευκρινίσει τη φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά τις τροποποιήσεις που εισήχθησαν με το νόμο 5073/2023. Στην απόφαση του ΣτΕ, η 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κουσούλη, ανέφερε ότι η εγκύκλιος, παρόλο που τέθηκε σε εφαρμογή, δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ήταν ανυπόστατη για λόγους ασφαλείας δικαίου. Για το λόγο αυτό, η αίτηση ακύρωσης των προσφευγόντων έγινε δεκτή και η εγκύκλιος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.
Η εγκύκλιος, που έχει κανονιστικό χαρακτήρα, προβλέπει τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ως προς τη φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, και άλλους έμμεσους φόρους και τέλη. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η επιβολή αυτοτελούς τέλους επιτηδεύματος ανά ακίνητο πλήττει άμεσα τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τρία ή περισσότερα ακίνητα, επιβαρύνοντάς τους με πρόσθετο κόστος.
H επίμαχη Διάταξη της Εγκυκλίου
Η εγκύκλιος προέβλεπε τη φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων με την έννοια της «οικονομίας του διαμοιρασμού», και τις υποχρεώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων που εκμεταλλεύονται ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Τα ακίνητα, λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκαταστήματα) των ως παραπάνω προσώπων και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος για καθένα χωριστά.
Αντιδράσεις και Κρίση του ΣτΕ
Κατά της απόφασης είχαν προσφύγει η ΠΟΜΙΔΑ ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες του κλάδου. Οι προσφεύγοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς θα υποχρεώνονταν να καταβάλλουν αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος για κάθε ακίνητο.
Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με εκατοντάδες χιλιάδες ακινήτων να εκμισθώνονται μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb. Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται τώρα να αποφασίσει για την οριστική τύχη της εγκυκλίου οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες και εταιρείες στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.