Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.
Το γεγονός της μεγάλης παραβατικότητας ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου καθώς παρά το γεγονός της μεγάλης κινητοποίησης κατάφερε να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 100 ελέγχους την ημέρα σε όλη την χώρα. Οι έλεγχοι αυτοί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου εντατικοποιήθηκαν το τετραήμερο 8 -11 Αυγούστου (220 περίπου /ημέρα) και ήταν κατά 43% περισσότεροι από εκείνους που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου - 7 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα
εξής:
-Στο διάστημα 8-11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.312 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 38 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 44 επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, 90 στη Μαγνησία, 109 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, 138 στην Κρήτη, 191 στην Πελοπόννησο.
-Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 413 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
-Υπενθυμίζεται πως το διάστημα 21 Ιουλίου - 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, όπου διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις. Επομένως, το διάστημα 21 Ιουλίου - 11 Αυγούστου ο συνολικός αριθμός των ελέγχων ανέρχεται σε 2.230 και ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων σε 749.
-Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης - από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον
συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου
Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα
από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες.