Παράταση στο διαγωνισμό για το ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο
Παράταση στο διαγωνισμό για το ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο

Παράταση στο διαγωνισμό για το ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
31.03.2023

Παράταση έως τις 20 Απριλίου για την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών της B’ Φάσης του Διεθνούς Διαγωνισμού για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο έδωσε το Υπουργείο Υποδομών.

Ο διαγωνισμός, αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση τμήματος του αυτοκινητοδρόμου του ΒΟΑΚ, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €1,5 δισ. και αποτελεί την μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται μέσω Σύμβασης Παραχώρησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο αφορά στην κατασκευή μεταξύ άλλων:

  • Αυτοκινητοδρόμου 157,5 χλμ. και παράπλευρου/κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ. με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ
  • 26 σήραγγες
  • 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
  • 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου.

Τα σχήματα που διεκδικούν το έργο και έχουν ήδη περάσει στην β΄φάση είναι: 

1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 

3. J&P ΑΒΑΞ, 

4. VINCI, 

5. Κ/Ξ  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA-INTERTOLL

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει χωριστεί σε τρια διακριτά μέρη: το πρώτο είναι το εν λόγω τμήμα της παραχώρησης μεταξύ Χανίων και Χερσονήσου, το δεύτερο είναι το ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη και το τρίτο το δημόσιο έργο στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.