Παρέδωσε τη ΜΕΑ της Θήβας η κοινοπραξία Intrakat - Watt
Παρέδωσε τη ΜΕΑ της Θήβας η κοινοπραξία Intrakat - Watt

Παρέδωσε τη ΜΕΑ της Θήβας η κοινοπραξία Intrakat - Watt

Οι τεχνολογίες της ΜΕΑ αξιοποιούν μηχανική διαλογή, κομποστοποίηση και μία πλήρως αυτοματοποιημένη διεργασία, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό.
Share Copy Link
RE+D magazine
27.02.2024

Τη νέα, υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Βοιωτίας, επένδυσης €17,4 εκατ., η οποία έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 42.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, παρέδωσε πρόσφατα στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, η κοινοπραξία Intrakat – Watt, συμβάλλοντας έτσι στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη χώρα και την υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Πρόκειται, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Ιntrakat, για μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και θα εξυπηρετήσει το σύνολο των πράσινων και μπλε κάδων του Δήμου Θηβαίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, σηματοδοτώντας, μάλιστα, την πρώτη σχετική επένδυση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι τεχνολογίες της ΜΕΑ αξιοποιούν μηχανική διαλογή, κομποστοποίηση και μία πλήρως αυτοματοποιημένη διεργασία, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό. Παράλληλα, η ΜΕΑ παράγει ηλεκτρική ενέργεια με καύση του παραγόμενου βιοαερίου.

Τα ανακτούμενα και παραγόμενα υλικά της ΜΕΑ είναι χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό φιλμ, πλαστικά (PE, PP, PET, μικτά πλαστικά), σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο και υλικό τύπου κόμποστ. Οι στόχοι της ΜΕΑ είναι το υπόλειμμα προς ταφή να είναι μικρότερο του 36,5% των εισερχομένων απορριμμάτων, η ανάκτηση ανακυκλώσιμων να γίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των εισερχόμενων ανακυκλώσιμων και η εκτροπή βιοαποδομήσιμων από ταφή να επιτυγχάνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.