Παρεμβάσεις ύψους €775 εκατ. από το Υπουργείο Υποδομών για την οδική ασφάλεια
Παρεμβάσεις ύψους €775 εκατ. από το Υπουργείο Υποδομών για την οδική ασφάλεια

Παρεμβάσεις ύψους €775 εκατ. από το Υπουργείο Υποδομών για την οδική ασφάλεια

Εχουν εξεταστεί οδικά τμήματα μήκους 15.000 χλμ, εκ των οποίων τα 4.200 χλμ ανήκουν στο εθνικό δίκτυο και τα 10.800 χλμ, στο περιφερειακό.
RE+D magazine
31.05.2022

Ενα πρόγραμμα ειδικά για την οδική ασφάλεια, το οποίο αφορά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό του δίκτυο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «το πρόγραμμα ΠΕΒΟΑ ανέρχεται πλέον στα 675 εκατομμύρια και ένα μεγάλο ποσό, περίπου το 1/3, θα μοιραστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σε Δήμους και Περιφέρειες για εντοπισμένα έργα οδικής ασφάλειας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εξεταστεί οδικά τμήματα μήκους 15.000 χλμ, εκ των οποίων τα 4.200 χλμ ανήκουν στο εθνικό δίκτυο και τα 10.800 χλμ, στο περιφερειακό. «Από τις μελέτες που εκπόνησε η Εγνατία, προέκυψαν περισσότερα από 7.000 επικίνδυνα σημεία διασκορπισμένα σε 2.500 χλμ του οδικού δικτύου και σε 80 οδικούς άξονες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα» τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών μιλώντας στην Ημερίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Βιώσιμες και Ασφαλείς Πόλεις».

Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων και ο προσδιορισμός του κόστους έγινε ανά Περιφέρεια και ενδεικτικά, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «το ποσό του προγράμματος που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχεται σε 45,6 εκατομμύρια ευρώ».

Η μέριμνα, όμως, για την οδική ασφάλεια δεν σταματά εδώ, καθώς, παράλληλα, «τρέχουν» έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε σημεία της χώρας όπου έχουν εντοπιστεί σοβαρά ζητήματα.

«Στη Κρήτη, κατά μήκος του υπάρχοντος ΒΟΑΚ είναι σε φάση δημοπράτησης, εκτέλεσης ή παραλαβής, έργα προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Πάτρα – Πύργος προχωρήσαμε σε ένα έργο οδικής ασφάλειας 30 εκατομμυρίων ευρώ έως ότου να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο και στη Μακεδονία προχωρήσαμε σε 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, στη Ποτίδαια και στο Θέρμη – Γαλάτιστα» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε: «Δεν περισσεύει κανείς μας και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθούν δραστικά οι απώλειες. Όπως είναι και προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος και ο εκσυγχρονισμός των αστικών κέντρων μας με στόχο την αειφορία και την πράσινη μετάβαση».