Πέφτει η ζήτηση για κατοικίες εκτός αστικών κέντρων στη Βρετανία
Πέφτει η ζήτηση για κατοικίες εκτός αστικών κέντρων στη Βρετανία

Πέφτει η ζήτηση για κατοικίες εκτός αστικών κέντρων στη Βρετανία

Η δυναμική που είχε διαμορφώσει την αγορά κατοικίας τα τελευταία χρόνια αλλάζει σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας ακινήτων Zoopla.
Ειρήνη Θεοφανίδου
23.12.2022

Η ζήτηση για αγροτικές κατοικίες στη Βρετανία μειώθηκε καθώς η πανδημία του Covid εξασθενεί και οι άνθρωποι δεν επιλέγουν πλέον την μετεγκατάστασή τους στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα ακινήτων Zoopla οι αναζητήσεις για ακίνητα σε περιοχές του Κεντ, γνωστό ως Garden of England για τους καταπράσινους λόφους και την όμορφη ύπαιθρο, μειώθηκαν κατά 0,5% το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού πάρκου Lake District, η ζήτηση μειώθηκε κατά 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο και στα μέσα της Ουαλίας μειώθηκε κατά 10%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Zoopla ορίζει τη «ζήτηση» ως αποστολή email ή τηλεφώνημα σε έναν αντιπρόσωπο σχετικά με ένα σπίτι προς πώληση.

Τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας Covid-19, το 46,6% των ατόμων που εργάζονταν ήταν υπό το καθεστώς της τηλεργασίας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 57,2% στο Λονδίνο και υπήρξε ένα ρεύμα αναζήτησης κατοικίας μακριά από τα αστικά κέντρα.

Η κρίση κόστους ζωής συνέβαλε επίσης σε αυτή την αλλαγή. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιο στο 3,5% στις 15 Δεκεμβρίου, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τους αγοραστές κατοικιών. Τόσο τα δύο όσο και τα πενταετή σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 3% το 2022, σύμφωνα με το Moneyfacts.co.uk. Η αγορά στεγαστικών δανείων του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε σε κρίση τον Σεπτέμβριο μετά από δραστικές αλλαγές πολιτικής από τον τότε υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng. Οι δανειστές απέσυραν εκατοντάδες προσφορές για στεγαστικά δάνεια κατοικιών καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν το νέο οικονομικό σκηνικό που διαμορφωνόταν. Ορισμένοι ειδικοί της αγοράς προβλέπουν τώρα μια σημαντική ύφεση στην αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποτέλεσμα της αποδυναμωμένης οικονομίας της χώρας και του υψηλού πληθωρισμού.