PeopleCert: Μεγάλες ανατροπές στο μοντέλο απασχόλησης στην Ελλάδα
PeopleCert: Μεγάλες ανατροπές στο μοντέλο απασχόλησης στην Ελλάδα

PeopleCert: Μεγάλες ανατροπές στο μοντέλο απασχόλησης στην Ελλάδα

Πάνω από το 50% των ανθρώπων διεθνώς βρίσκεται χωρίς κοινωνική ασφάλιση.
RE+D magazine
12.04.2022

Σημαντικά συμπεράσματα εξήγαγε η έρευνα της PeopleCert με την επιμέλεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου για την απασχόληση στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο καθηγητής του ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης παρουσίασε την έρευνα, η οποία εξήγαγε τέσσερα ευρήματα, σχετικά με:

- τις δεξιότητες (υποψήφιοι με πολλά πτυχία αλλά εφοδιασμένοι με λιγότερες δεξιότητες)

- το πιεστικό εργασιακό περιβάλλον

- την τηλεργασία

- τη μεγάλη παραίτηση

Ο κ. Δουκίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Θα πρότεινα στην κυβέρνηση ένα πρόγραμμα προς τους εκπαιδευτές ώστε να αποκτούν δεξιότητες. Θα πρέπει να προετοιμάζουμε σαν ακαδημαϊκοί τους φοιτητές να προσέρχονται για πιστοποίηση. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία».

Οπως είπε ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης: «Όλα αλλάζουν πλέον. Εάν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη. Δεν θα βρίσκουμε ανθρώπους, κι όχι μόνο με δεξιότητες. Έχουμε ανατροπή. Από employers markets περνάμε πλέον σε employees markets.

Αυτό που μας απασχολεί είναι να μην χαθεί το 25% των υπαλλήλων τον επόμενο χρόνο, όπως καταδεικνύει η έρευνα. Ο κόσμος φεύγει για διάφορους λόγους. Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα. Η πιστοποίηση έχει μπει πια και στην Ελλάδα. Σε όλα τα εργασιακά συστήματα παγκοσμίως το “κλειδί” είναι η σωστή πιστοποίηση» είπε ακόμα.

Διασύνδεση εκπαίδευσης - αγοράς εργασίας

Για το διαχρονικό πρόβλημα που αφορά στην διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στη χώρα μίλησε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης τονίζοντας ότι: «Υπέρπαράγουμε αποφοίτους σε τομείς μικρότερης ζήτησης και υποπαράγουμε απόφοιτους σε τομείς μεγαλύτερης ζήτησης. Πρέπει ο ΟΑΕΔ να σταματήσει να είναι ένας οργανισμός επιδότησης, αλλά να γίνει ένας οργανισμός για θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να εκπαιδευόμαστε πλέον συνεχώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μας. Στο μέλλον θα υπάρξουν κάποια επαγγέλματα που θα αλλάξουν ριζικά. Να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Επιπλέον, θέλουμε πιστοποιημένη κατάρτιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό είναι οι πιο σημαντικές. «Το πιο πολύτιμο κεφάλαιο αυτής της χώρας, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Sharan Leslie Burrow, συμμετέχοντας εξ αποστάσεως στη συζήτηση, σημείωσε ότι «η επανεκπαίδευση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ». Γνωστοποίησε δε, ότι πάνω από το 50% των ανθρώπων διεθνώς βρίσκεται χωρίς κοινωνική ασφάλιση.