Περαιτέρω στήριξη των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου
Περαιτέρω στήριξη των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου

Περαιτέρω στήριξη των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υπέβαλε τη μελέτη για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
RE+D magazine
05.03.2024

Μια σειρά νέων παρεμβάσεων που αφορούν στην υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής του Αρκαλοχωρίου μετά το σεισμό αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκαν: 

  • Η ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου με νέους συμβασιούχους μηχανικούς, αλλά και με την αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού του ΤΑΕΦΚ Χανίων.
  • Ο εξορθολογισμός της προσωρινής στέγασης στους υπάρχοντες οικισμούς, ώστε οι οικίσκοι να αξιοποιηθούν από τους πολίτες που το έχουν ανάγκη.
  • Η τροποποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής, με ειδικές πράξεις, για τη διευκόλυνση των δικαιούχων και τη μείωση του υπηρεσιακού φόρτου όσον αφορά τις περιπτώσεις των κατάλληλων για χρήση κτιρίων («πράσινα»).
  • Ο ορισμός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε διάσταση της διαδικασίας, ώστε να βελτιωθεί – σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Δήμο και με τους ιδιώτες μηχανικούς – η ροή υποβολής φακέλων και εγγράφων στην αρμόδια υπηρεσία.
  • Η συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης προς το Δήμο Μινώα – Πεδιάδος και τις επόμενες ημέρες δρομολογείται η πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ και έπεται συνέχεια.
  • Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης της πρώτης αρωγής για την επιχορήγηση της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Η διαμόρφωση ενός νέου σχήματος στήριξης των επιχειρήσεων – σε συνέχεια των τριών που έχουν προηγηθεί – για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και του Θραψανού.

Παράλληλα, σε συνέχεια της σχετικής ανάθεσης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υπέβαλε τη μελέτη για την ανασυγκρότηση της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, η οποία και θα αποτελέσει το υπόβαθρο για μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα στην περιοχή.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως την επόμενη περίοδο κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή της Κρήτης, στο πλαίσιο της συνέχισης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά το σεισμό.