"Πέρασαν" οι περιβαλλοντικοί όροι για το Πάρκο Φλοίσβου
"Πέρασαν" οι περιβαλλοντικοί όροι για το Πάρκο Φλοίσβου

"Πέρασαν" οι περιβαλλοντικοί όροι για το Πάρκο Φλοίσβου

Το σύνολο της έκτασης, μαζί με τις παραχωρήσεις δυτικά του υφιστάμενου δρόμου, ανέρχεται περίπου στα 26.000 τ.μ.
Share Copy Link
RE+D magazine
23.07.2024

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία του έργου «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης “Οδυσσέας-Οι Έλληνες και η Θάλασσα”» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ»», σε εκτός σχεδίου περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Παλαιού Φαλήρου.

Πιο συγκεκριμένα, το Έργο «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης» που υλοποιείται στον Φλοίσβο περιλαμβάνει τα δημόσια κτήματα και την υφιστάμενη παραλιακή οδό, καθώς και οι ζώνες αιγιαλού και παραλίας κατά χρήση, για την υλοποίηση του πάρκου.

Το σύνολο της έκτασης, μαζί με τις παραχωρήσεις δυτικά του υφιστάμενου δρόμου, ανέρχεται περίπου στα 26.000 m². Η επιφάνεια των εκτάσεων που παραχωρούνται ανέρχεται σε 16.568,57 m², εκ των οποίων τα 544,60 m² παραμένουν εκτός περιφραγμένης και ελεγχόμενης πρόσβασης ζώνη, για την εξυπηρέτηση αναγκών στάθμευσης.

Στην υπόλοιπη έκταση 16.023,97m² αναπτύσσονται οι κύριες κτιριακές υποδομές που υποστηρίζουν τις εκθεσιακές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές λειτουργίες του Πάρκου. Επιπλέον στο Πάρκο παραχωρούνται κατά χρήση και 9.685,66 m² που βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας και αφορούν μια έκταση που συμμετέχει ενεργά στο εκθεσιακό αφήγημα και στη λειτουργία του Πάρκου.

Το «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης» έχει συνολική δόμηση 11.355 m² και κάλυψη 7.228 m² και περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Το κτίριο του Οδυσσέα, με πραγματοποιούμενη Δόμηση Κτιρίου = 10.610,00 m², πραγματοποιούμενη Κάλυψη Κτιρίου = 6.010,00 m², τελικό μέγιστο ύψος κτιρίου πάνω από την τελική διαμορφωμένη στάθμη = 21,45 m, που αναπτύσσεται στα παρακάτω οριζόντια επίπεδα:

Το επίπεδο του Υπογείου με τις Η/Μ εγκαταστάσεις και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Το επίπεδο του Ισογείου του Πάρκου και του φυσικού αγκυροβόλιου, που αποτελεί χώρο κοινοχρήστων λειτουργιών ανοιχτών στη πόλη. Η στάθμη του Ισογείου περιλαμβάνει τις εξής χρήσεις: α) Είσοδο, β) Ενυδρείο, γ) Κατάστημα/ Πωλητήριο, δ) Αμφιθέατρο, ε) Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, στ) Βιβλιοθήκη, ζ) Καφέ και η) Γραφεία.

Το επίπεδο του κυρίως εκθεσιακού χώρου στον 1ο όροφο (μόνιμες εκθέσεις).

Το επίπεδο του παταριού παιδικών εκθέσεων.

Το επίπεδο του 2ου Ορόφου, των περιοδικών εκθέσεων, της βεράντας, της πλώρης και του παρατηρητήριου, που περιλαμβάνει τις εξής χρήσεις: α) Τον Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων, β) Το εστιατόριο, γ) Το αίθριο, δ) Τη ραμπόσκαλα και την κλίμακα ανόδου στο δώμα.

Το επίπεδο του επισκέψιμου δώματος

Η διάρθρωση του περιβάλλοντα χώρου περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους:

1. Κεντρική πλατεία – Τοπιακή «Γλίστρα», επιφάνειας περίπου 1.400 m², όπου περιλαμβάνονται:

Χώρος έκθεσης μοντέλων πλοίων / χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων.

Σύνδεση με όλα τα υπαίθρια εκθέματα, εντός ή εκτός θαλάσσης.

Σύνδεση με τη βασική είσοδο στο κτίριο του Οδυσσέα και είσοδος στο υπαίθριο Αμφιθέατρο. δ. Σύνδεση με χώρο πώλησης εισιτηρίων, info point, υπόσκαφους χώρους υγιεινής.

Κερκίδες στάσης και σύντομης ξενάγησης στο χώρο.

2. Υπαίθριο Αμφιθέατρο επιφάνειας περίπου 950 m², στο οποίο προβλέπονται:

Κερκίδες που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 150 άτομα (με δυνατότητα αύξησης του αριθμού) για αμφιθεατρική θέαση της τριήρους.

Χώρος εκδηλώσεων, όπου μπορεί να οργανώνεται προβολή, να δοθεί μικρή συναυλία, να φιλοξενηθεί περιοδική ανοιχτή έκθεση με ναυτικό περιεχόμενο.

Επίπεδος χώρος (Plateau) μπροστά από τις κερκίδες για ομαδικές δραστηριότητες, π.χ. για μαθήματα κατασκευής σχεδίας ή δοκιμής πλεύσης.

Δυνατότητα προσωρινής αγκυροβόλησης ιστορικών σκαφών που κρίνονται αξιόπλοα, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν ταξίδια στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού, την εμπειρία δηλαδή πλεύσης.

Μικρό χώρο «ουζερί», που εξυπηρετεί τόσο το αμφιθέατρο όσο και το καρνάγιο.

3. Καρνάγιο επιφανείας περίπου 1.600 m2, υπαίθριου χώρο (μαζί με τις κερκίδες στο βόρειο τμήμα) και περίπου 280 m2 υπόσκαφες κατασκευές για εργαστήρια και αποθήκες, ενώ έχουν προβλεφθεί 215 m2 στεγασμένου (ημιυπαίθριου) χώρου. Ο χώρος χρησιμοποιείται για:

Ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες ξύλινων σκαφών.

Την εκπαίδευση στην παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη και τεχνική, από προσκεκλημένους καραβομαραγκούς.

Ανέλκυση – καθέλκυση σκαφών με βάζα. δ. Φύλαξη των ξύλων και των εργαλείων.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια ομάδων (άνω των 15 ατόμων) είτε στον ελεύθερο χώρο με τις κερκίδες, είτε σε κλειστό χώρο σεμιναρίων.

Εντός των υπόσκαφων χώρων προβλέπονται και χώροι υγιεινής και αποθήκες.

4. Αναψυκτήριο-Ουζερί, στην περιοχή μεταξύ καρνάγιου και αμφιθεάτρου, στον υπαίθριο χώρο επί της προβλήτας περίπου 450 m2, με κλειστό χώρο, παρασκευαστήριο, αποθήκη και στεγασμένους ημιυπαίθριους χώρους.

5. Περιοχή Υποβρυχίου, στα νότια του κτιρίου του Οδυσσέα, συνολικής έκτασης περίπου 3.500 m2, που περιλαμβάνει:

Τον άμεσο χώρο του Υποβρυχίου, τοποθετημένου σε μπουντέλια και νερό. β. Info point-εκδοτήριο εισιτηρίου.

Τον περιβάλλοντα χώρο, στα νότια του κτιρίου, με θέμα τον «βυθό» και δυνατότητα φιλοξενίας ενάλιων αρχαιοτήτων ή και γλυπτών, όπως άγκυρες κλπ.

Στο δυτικό μέτωπο, μπροστά από το κτίριο του Οδυσσέα, εντοπίζονται οι προβλήτες των ιστορικών σκαριών, όπου παρατίθενται τα ιστορικά σκάφη, τα οποία θα ενταχθούν στον υπαίθριο εκθεσιακό περίπατο, ως εκθέματα. Αυτά είναι το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ, το Hellas Liberty, με δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων ιστορικών σκαριών, όπως το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος», το ιστορικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης» και το αιγαιοπελαγίτικο σκαρί «Ευαγγελίστρια».

Το θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου θα περιλαμβάνει τις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στον φαληρικό όρμο, βορείως της Μαρίνας του Φλοίσβου, οι οποίες έχουν περιέλθει στην χρήση του ΠΝ μέσω σειράς παραχωρήσεων, με σκοπό την πρόσδεση των πλοίων-μουσείων/εκθεμάτων που ελλιμενίζονται στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις αποτελούνται από διαδοχικά κρηπιδώματα και προβλήτες, ως εξής:

Προβλήτας Παραβολής Πλωτού Ναυτικού Μουσείου – ΠΝΜ «ΘΩΡHΚΤΟ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» (Προβλήτας Π2-Π3-Π4-Π5-Π6-Π7-Π8-Π9-Π10-Π11-Π12-Π13-Π14).

Κρηπίδωμα Π14-Π15.

Προβλήτας Π15-Π16-Π17-Π18.

Κρηπίδωμα Π18-Π19.

Κρηπίδωμα Π19-Π20-Π30.

Προβλήτας Π21-Π22-Π23