Περίπου €3,5 δισ. με επιτόκιο 4,5% άντλησε το Δημόσιο
Περίπου €3,5 δισ. με επιτόκιο 4,5% άντλησε το Δημόσιο

Περίπου €3,5 δισ. με επιτόκιο 4,5% άντλησε το Δημόσιο

Καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί αρκετές φορές το ποσό.
RE+D magazine
18.01.2023

Περίπου €3,5 δισ. άντλησε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο με την νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα το ποσό αυτό να υπερκαλυφθεί αρκετές φορές καθώς οι προσφορές άγγιξαν τα 22 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη ζήτηση συνέβαλε στο να συγκρατηθεί το επιτόκιο του ομολόγου στο mid swap +156 μον. βάσης από το mid swap +175 μ.β που ήταν η αρχική εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ. Έτσι το τελικό επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,5%, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο με το επιτόκιο (1,75%) που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από περίπου ένα χρόνο (22/02/22).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ στο τέλος Δεκεμβρίου προσδιόρισε το ύψος του δανειακού προγράμματος για φέτος στα 7 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές πέρυσι. Ωστόσο το μειωμένο ποσό κρίνεται επαρκές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023. Άλλωστε εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων το ελληνικό Δημόσιο αναμένει να εισπράξει φέτος περίπου 4,2 δισ. ευρώ από το RRF, επιπροσθέτως στα Ταμεία του Δημοσίου προβλέπεται να εισρεύσουν άλλα 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις ενώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει φέτος από τις καταθέσεις του στις τράπεζες άλλα 2,2 δισ. ευρώ. 

Επίσης εφέτος ο Προϋπολογισμός προβλέπεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο θα χρειαστεί μόνο 7,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και θα πρέπει να καταβάλει άλλα 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. 

Τέλος, άλλο 1 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί για τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων. Σε κάθε περίπτωση πέραν αυτών το Δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ διαθέτει ένα αποθεμματικό το οποίο στο τέλος του 2022 έφθανε τα 30,6 δισ. ευρώ από τα 37,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022.