Πιο ακριβά από ποτέ τα πολυτελή σπίτια στις ΗΠΑ
Πιο ακριβά από ποτέ τα πολυτελή σπίτια στις ΗΠΑ

Πιο ακριβά από ποτέ τα πολυτελή σπίτια στις ΗΠΑ

Με μετρητά πληρώνουν οι αγοραστές εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.04.2024

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πολυτελείς κατοικίες που άλλαξαν χέρια στις ΗΠΑ σημείωσαν μέση τιμή ρεκόρ στα $1,225 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 8,7% σε ετήσια βάση σύμφωνα με στοιχεία της Redfin.

Η ζήτηση για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών έχει συγκρατηθεί εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων, καθώς πολλοί αγοραστές πολυτελών κατοικιών αγοράζουν σπίτια με μετρητά. Μάλιστα, το 46,8% των πολυτελών κατοικιών που αγοράστηκαν κατά το τρίμηνο που έληξε στις 29 Φεβρουαρίου πληρώθηκαν σε μετρητά, το υψηλότερο ποσοστό σε τουλάχιστον 10 χρόνια και αύξηση 44,1% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Redfin.

Ξεκινώντας τον Ιανουάριο, η Redfin κατέγραψε ετήσια αύξηση στις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021, οδηγώντας σε ετήσια άνοδο 2,1% στις πωλήσεις κατοικιών υψηλών προδιαγραφών το πρώτο τρίμηνο.

«Οι άνθρωποι με τα μέσα να αγοράσουν πολυτελή σπίτια το κάνουν τώρα γιατί νιώθουν σίγουροι ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε ο David Palmer, μεσίτης της Redfin Premier στο Σιάτλ, όπου η μέση τιμή πώλησης για πολυτελείς κατοικίες είναι $2,7 εκατ. 

Οι νέες αγγελίες για σπίτια αυξάνονται επίσης ετησίως, κατά 18,5%, αλλά δεν ήταν αρκετό για να συγκρατήσουν την αύξηση των τιμών, καθώς το συνολικό απόθεμα εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση 12,6% στον αριθμό των πολυτελών κατοικιών προς πώληση το πρώτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την έκθεση.