Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, πραγματοποιείται με την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών.
Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 885 Δ’ 2024) το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εγκρίνεται η χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του νέου σωφρονιστικού συγκροτήματος, καθορίζονται χρήσεις γης και περιορισμοί δόμησης, ενώ παράλληλα περιλαμβάνεται και η περιβαλλοντική του έγκριση.
Πρόκειται για έναν πολεοδομικό σχεδιασμό που στόχο έχει να διασφαλίσει τη δημιουργία μιας σύγχρονης σωφρονιστικής υποδομής στον Ασπρόπυργο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ασφάλεια, λειτουργικότητα και περιβαλλοντική ισορροπία στην περιοχή.
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Βάσει του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) στον Ασπρόπυργο:
– Αναπτύσσεται σε ακίνητο του δημοσίου, έκτασης 103.022,28 τ.μ., σε δύο ζώνες, μία για τις εγκαταστάσεις κράτησης και μία για τις υπηρεσίες μεταγωγών.
– Καθορίζεται ζώνη πέραν της εξωτερικής περίφραξης των εγκαταστάσεων, σε απόσταση 500 μέτρων από αυτές για λόγους ασφαλείας και αποτελεσματικής περιμετρικής φύλαξής τους και εντός αυτής απαγορεύεται κάθε δυνατότητα ή χρήση ή έργο που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
– Προβλέπεται η δημιουργία οδού ασφαλείας περιμετρικά των εξωτερικών ορίων των εγκαταστάσεων, πλάτους 10 μέτρων και επιβάλλεται η δημιουργία δευτερεύουσας όδευσης διαφυγής.
– Χρήσεις Γης: Το έργο θα περιλαμβάνει, εκτός από σωφρονιστικές εγκαταστάσεις, χώρους εκπαίδευσης, υγειονομικές δομές, θρησκευτικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις και περιοχές στάθμευσης.
– Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 35%, ο συντελεστής δόμησης 0,6 και τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη, για τα κτίρια, τα 9 μέτρα και για τις υποδομές ασφάλειας, παρατήρησης και ελέγχου τα 14 μέτρα.
– Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, παράλληλα, στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για βιώσιμη ανάπτυξη του έργου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εφαρμογή βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος, η υιοθέτηση καλών πρακτικών στη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και η προστασία των δασικών εκτάσεων της περιοχής, η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.