Πιο κοντά στην κατεδάφιση 19ώροφο κτίριο γραφείων στη Ρουμανία
Πιο κοντά στην κατεδάφιση 19ώροφο κτίριο γραφείων στη Ρουμανία

Πιο κοντά στην κατεδάφιση 19ώροφο κτίριο γραφείων στη Ρουμανία

Ειρήνη Θεοφανίδου
16.05.2023

Το Δικαστήριο του Βουκουρεστίου απέρριψε το αίτημα που κατατέθηκε από την Millenium Business Development ιδιοκτήτρια εταιρεία του κτιρίου γραφείων Cathedral Plaza που θέλει να νομιμοποιήσει το 19όροφο κτίριο που ανεγέρθηκε χωρίς νόμιμες άδειες κοντά στον Καθεδρικό Ναό St. Joseph στο κέντρο του Βουκουρεστίου.

Η Millenium ζήτησε στο δικαστήριο το 2013 να υποχρεώσει τον δήμαρχο του Βουκουρεστίου να αποκαταστήσει το νομικό καθεστώς του κτιρίου και το Δικαστήριο του Βουκουρεστίου εξέδωσε την απόφαση δέκα χρόνια μετά.

Η υπόθεση παρέμεινε κατά τη διάρκεια της θητείας των σοσιαλδημοκρατών δημάρχων Sorin Oprescu και Gabriela Firea, αλλά ο μεταρρυθμιστής δήμαρχος Nicusor Dan εξέδωσε την εντολή κατεδάφισης για το κτίριο τον Ιούλιο του 2022. Ωστόσο, η εντολή ανεστάλη από το Δικαστήριο της πόλης εν αναμονή της απόφασής του στο αίτημα της Millenium.

Το Cathedral Plaza είναι ένα κτίριο γραφείων 23.000 τμ που χτίστηκε μεταξύ 2006 και 2010, ανήκει στη Millenium Business Development του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Eyal Ofer. Το ήδη ανεγερθέν κτίριο, του οποίου η ανάπτυξη κόστισε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των ιδιοκτητών του κτιρίου και της Αρχιεπισκοπής εδώ και αρκετά χρόνια. Οι αρχικές άδειες είχαν δοθεί για ένα μικρότερο κτίριο και στην συνέχεια αναθεωρήθηκαν για να κατασκευαστεί ένα πολύ μεγαλύτερο.