Πλωτή πόλη σχεδιάζουν οι Μαλδίβες
Πλωτή πόλη σχεδιάζουν οι Μαλδίβες

Πλωτή πόλη σχεδιάζουν οι Μαλδίβες

Η πρώτη πόλη που «θα επιπλέει πραγματικά» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας
RE+D magazine
15.07.2022

Η ανάπτυξη, που ονομάζεται Maldives Floating City, θα περιλαμβάνει 5.000 πλωτά σπίτια χαμηλού ύψους που θα επιπλέουν σε μια λιμνοθάλασσα 200 εκταρίων στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, η πόλη, η οποία θα χτιστεί πάνω σε μια σειρά από πλωτές κατασκευές εξαγωνικού σχήματος, θα ακολουθεί την άνοδο.

Στις Μαλδίβες, το 80 τοις εκατό της χώρας βρίσκεται λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ως αποτέλεσμα, το σύμπλεγμα νησιών που αποτελεί τις Μαλδίβες προβλέπεται ότι θα είναι ακατοίκητα μέχρι το 2100, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση των Μαλδίβων, με τη συνεργασία του αρχιτεκτονικού γραφείου Waterstudio, ελπίζει να προσφέρει σε έως και 20.000 ντόπιους και ξένους την ευκαιρία να μετακομίσουν στην πλωτή πόλη ήδη από το 2024. Στόχος είναι η κατασκευή να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο 2022, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης ως το 2027.

Σύμφωνα με το στούντιο, πρόκειται για «την πρώτη πραγματικά πλωτή νησιωτική πόλη στον κόσμο – ένα φουτουριστικό ονειρικό τοπίο που είναι επιτέλους έτοιμο να γίνει πραγματικότητα».

Το Maldives Floating City βρίσκεται μεταξύ μιας σειράς προτάσεων για πλωτές πόλης, οι οποίες που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια λύση στέγασης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στις αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ωστόσο, η κατασκευαστική εταιρεία Dutch Docklands ισχυρίζεται ότι κανείς δεν έχει επιχειρήσει κάτι ανάλογο σε αυτή την κλίμακα και με αυτή την ταχύτητα, έχοντας παράλληλα πλήρη κυβερνητική υποστήριξη. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κατασκευή θα χαίρει πλήρους τεχνικής, υλικοτεχνικής και νομικής τεχνογνωσίας.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται από μια σειρά από εξαγωνικά νησιά που θα έχουν ως πρότυπο τα γεωμετρικά σχήματα ενός τοπικού κοραλλιού που ονομάζεται κοράλλι του εγκεφάλου. Οι πλατφόρμες διαβίωσης θα υποστηρίζουν σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα, ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο και ένα κυβερνητικό κτίριο.

maldives-floating-city-water-studio-dutch-docklands-architecture_dezeen_2364_col_hero-852x479.jpg

Κάθε παραθαλάσσια κατοικία θα έχει έκταση 100 τετραγωνικών μέτρων και θα έχει μια προβλήτα συνδεδεμένη στο μπροστινό μέρος της και μια βεράντα στην οροφή της. Η Dutch Docklands δήλωσε ότι οι τιμές θα ξεκινούν από 250.000 $.

Το Waterstudio, η Dutch Docklands και η κυβέρνηση των Μαλδίβων βασίστηκαν στη θαλάσσια κουλτούρα των Μαλδίβων για την ιδέα. «Ως έθνος στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι Μαλδίβες είναι σε τέλεια θέση για να ξανασκεφτούν πώς θα επιβιώσει η ανθρωπότητα, ενόψει της ανόδου των θαλασσών και της διάβρωσης των ακτών», ανέφερε η Dutch Docklands.

maldives-floating-city-water-studio-dutch-docklands-architecture_dezeen_2364_col_0-852x479.jpg

Η 6η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του 2022, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μικρά νησιωτικά έθνη - όπως οι Μαλδίβες - μπορεί να γίνουν εντελώς ακατοίκητα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για υπερθέρμανση κατά δύο έως τρεις βαθμούς αυτόν τον αιώνα.

Οι βιώσιμες λύσεις για την αστική ανάπτυξη στον ωκεανό που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν την ανύψωση σπιτιών σε ξύλινες βάσεις και τη δημιουργία «αμφίβιας αρχιτεκτονικής» που μπορεί να επιπλέει στην επιφάνεια των ανερχόμενων πλημμυρικών υδάτων.

Πηγή: Dezeen