Υπο το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι εφικτός ο στόχος των τουριστικών εσόδων στα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει επιτευχθεί το 80% των εσόδων του 2019. Μάλιστα αυτή η εκτίμηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.
Αναλυτικότερα ο κ.Τάσιος επεσήμανε ότι ακόμα και η Βόρεια Ελλάδα, ακολουθεί κατά πόδας τους υπόλοιπους προορισμούς, καθώς η εκκίνηση της το Μάιο είχε σημαδευτεί από τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές τροφοδότες της. "Πλέον οι Βαλκάνιοι απεγκλωβίζονται από το φόβο του πολέμου και οδεύουν προς τους ελληνικούς προορισμούς", εξηγεί ο κ. Τάσιος και αναφέρει: "Σίγουρα δεν είμαστε σε σεζόν 110 ημερών γιατί χάθηκε ο Μάιος. Ωστόσο πάμε σε σαιζόν 90-100 ημερών, η οποία θα ωφελήσει Πιερία, Θάσο, Χαλκιδική". Την ίδια στιγμή οι νησιωτικοί προορισμοί της Νοτίου Ελλάδας γίνονται πόλος έλξης της αγγλικής, της γερμανικής αλλά και της γαλλικής αγοράς και μεγάλες τουριστικές ροές από αυτές τις χώρες κατευθύνονται στα νησιά, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Έκρηξη αφίξεων από Αμερική και Καναδά
Στο μεταξύ τον τόνο της φετινής τουριστικής σαιζόν δίνει η "εκρηκτική", όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Τάσιος, κάθοδος των Αμερικανών και Καναδών στην Ελλάδα. Κι αυτό επιτυγχάνεται γιατί η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ασφαλής προορισμός, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Οπως αναφέρει, η σημαντική αυτή εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο και στα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς ανεβαίνει ο μέσος όρος της κατανάλωσης. Αλλωστε οι επισκέπτες από τις συγκεκριμένες αγορές ξεχωρίζουν για τα ποσά που δαπανούν στις χώρες που ταξιδεύουν. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τάσιος, επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε να υπάρξει και απευθείας σύνδεση των ΗΠΑ με την Θεσσαλονίκη, καθώς μέχρι σήμερα οι απευθείες πτήσεις έχουν ως προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Αναφορικά με τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων επισημάνθηκε ότι και φέτος θα πάνε σε μια χρονιά επιβίωσης, απόρροια της αύξησης του λειτουργικού κόστους, τόσο από την ενέργεια όσο και από την διατροφική αλυσίδα.
Για τον κ. Τάσιο το μεγάλο ζήτημα είναι οι αυξήσεις στα προϊόντα που απαρτίζουν τη διατροφική αλυσίδα, που ροκανίζουν τα περιθώρια κερδοφορίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές δαπάνες, ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι αν τον επόμενο μήνα δεν υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτές θα ισορροπήσουν. Βέβαια δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι από το ταμείο των ξενοδοχείων φεύγουν και χρήματα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, για δάνεια και λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση το ταμείο για τις επιχειρήσεις θα γίνει τον Οκτώβριο.