Πόσο απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη τη δουλειά των αρχιτεκτόνων
Πόσο απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη τη δουλειά των αρχιτεκτόνων

Πόσο απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη τη δουλειά των αρχιτεκτόνων

Το Dezeen εξετάζει το μελλοντικό ρόλο της τεχνολογίας στην αρχιτεκτονική
Βάλια Πολίτη
07.08.2023

Το 2019, ο σχεδιαστής Sebastian Errazuriz με έδρα τη Νέα Υόρκη προκάλεσε σάλο με τον ισχυρισμό ότι το 90% των αρχιτεκτόνων θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω μηχανών.

Τα λογισμικά μετατροπής κειμένου σε εικόνα όπως το Midjourney, το DALL-E και το Stable Diffusion έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες προσεγγίζουν τα στάδια δημιουργίας και ιδέας του σχεδιασμού κτιρίων και προϊόντων.

Χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζονται νευρωνικά δίκτυα και μετατρέπουν κείμενα των χρηστών σε εικόνες – συμπεριλαμβανομένων και φανταστικών κτιρίων με απίστευτα αληθοφανή εμφάνιση.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs έγινε πρωτοσέλιδο τον Μάρτιο με την πρόβλεψή της ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως σε όλους τους κλάδους. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 37% των εργασιών αρχιτεκτονικής και μηχανικής «θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη», τοποθετώντας την μεταξύ των πιο εκτεθειμένων βιομηχανιών.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία τεχνολογίας σχεδιασμού RevitGods διαπίστωσε ότι το 55% των αρχιτεκτόνων των ΗΠΑ ανησυχούν «μέτρια» για την αντικατάστασή τους από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, με ένα επιπλέον 20% που «ανησυχούν πολύ».

Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι την απαισιοδοξία του Errazuriz. Μεταξύ αυτών είναι ο Phillip Bernstein, αναπληρωτής κοσμήτορας και καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Yale, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε ανώτερο στέλεχος στην εταιρεία λογισμικού Autodesk και στην Pelli Clarke Pelli Architects και έχει συγγράψει ένα βιβλίο για την αρχιτεκτονική και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Έχω αρκετή εμπειρία στο χώρο και έχω ζήσει πολλαπλές τεχνολογικές αλλαγές στον κλάδο και κάθε φορά υπάρχει αυτός ο προβληματισμός», δηλώνει ο Bernstein.

«Συνέβη κατά τη διάρκεια του CAD [σχεδιασμός με τη βοήθεια υπολογιστή], συνέβη κατά τη διάρκεια του BIM [μοντελοποίησης πληροφοριών κτιρίου] και τώρα συμβαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη», «Με κάποιο τρόπο φαίνεται ότι πάντα επιβιώνουμε από αυτά τα πράγματα».

Και πρόσθεσε «Τυχαίνει να πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε ως αρχιτέκτονες είναι αρκετά περίπλοκο», είπε. «Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για τη διαχείριση ενός πολύπλοκου, πολυμεταβλητού προβλήματος και η λήψη μιας σειράς διφορούμενων αποφάσεων που απαιτούν συμβιβασμούς, και δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα μοντέλο που μπορεί να κάνει ακόμη και το 10% αυτού στο ορατό μέλλον».

Προς το παρόν, αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι για την αρχιτεκτονική της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανώς οι απεικονίσεις που δημιουργούνται με βάση την μετατροπή κειμένων σε εικόνα, όπως το Midjourney. Ωστόσο, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκαν ειδικά για χρήση στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό τώρα αρχίζουν να μπαίνουν στην αγορά.

Τα πιο προηγμένα από αυτά, μπορούν να δημιουργήσουν μαζικές εικόνες, κατόψεις, αναλύσεις κόστους, προδιαγραφές υλικών και τεχνικά σχέδια – αν και κανένα εργαλείο δεν μπορεί ακόμη να τα κάνει όλα μαζί.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον Dezeen, ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος ενός από τα κορυφαία συστήματα, το LookX, Wanyu He υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα μας απελευθερώσει από την επανάληψη και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε σε πράγματα με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία εξασφαλίζοντας χρόνο στις πιο δημιουργικά ανταποδοτικές πτυχές της αρχιτεκτονικής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Harvard Graduate School of Design και συνιδρυτής του ArchiTAG, George Guida, ο οποίος συμφωνεί ότι η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τους αρχιτέκτονες σύντομα.

"Η τρέχουσα παραδοσιακή μεθοδολογία μας θα αλλάξει ριζικά, αλλά δεν θα αντικατασταθεί», είπε ο Guida. «Εκείνο που θα βελτιωθεί είναι η παραγωγικότητα – καθώς θα έχουμε περισσότερο χρόνο και χώρο για να σχεδιάσουμε", συνέχισε.

Πηγή: Dezeen