Πόσο σκυρόδεμα ισούται με ένα κιλό άνθρακα
Πόσο σκυρόδεμα ισούται με ένα κιλό άνθρακα

Πόσο σκυρόδεμα ισούται με ένα κιλό άνθρακα

Η έκθεση Now or Never ανέδειξε το κόστος κοινών υλικών σε όρους εκπομπών άνθρακα
Share Copy Link
RE+D magazine
20.02.2023

Η Σουηδή σχεδιάστρια επίπλων Emma Olbers δημιούργησε την έκθεση Now or Never – 1kg CO2e, για να παρουσιάσει τις κλιματικές επιπτώσεις των υλικών που χρησιμοποιούνται συνήθως στην αρχιτεκτονική και στο σχεδιασμό επίπλων.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην έκθεση επίπλου της Στοκχόλμης, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για το σκανδιναβικό σχεδιασμό παγκοσμίως, η οποία έλαβε χώρα στις αρχές του Φεβρουαρίου.


now-or-never-exhibition-by-emma-olbers-stockholm-furniture-fair_dezeen_2364_col_16-scaled.jpg

Η έκθεση τοποθετεί περίπου σαράντα υλικά το ένα δίπλα στο άλλο, για να διερευνήσει ποιο παρέχει τη μεγαλύτερη αξία σε όρους εκπομπών άνθρακα.

Για παράδειγμα, ενώ ένα κιλό εκπομπών CO2e θα δώσει μόνο ένα μικρό τετράγωνο σκυροδέματος βάρους 4,4 κιλών, η ίδια ποσότητα άνθρακα προσφέρει 7,7 κιλά πλακιδίων ασβεστόλιθου, τα οποία θα καλύψουν μεγαλύτερη επιφάνεια, ή ένα μεγάλο κορμό πεύκου βάρους 9,1 κιλών.

now-or-never-exhibition-by-emma-olbers-stockholm-furniture-fair_dezeen_2364_col_8-scaled.jpg

Η σχεδιάστρια υπολόγισε τις εκπομπές άνθρακα των υλικών χρησιμοποιώντας τον 2030 calculator της Doconomy, o οποίος δείχνει το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων, με βάση τις εκπομπές που δημιουργούνται από την κατασκευή και τη μεταφορά μέχρι το σημείο πώλησης.

Σύμφωνα με την Olbers, η φυσική παρουσίαση των υλικών έκανε ακόμα και την ίδια να συνειδητοποιήσει πραγματικά τις διαφορές μεταξύ τους.


 now-or-never-exhibition-by-emma-olbers-stockholm-furniture-fair_dezeen_2364_col_14-scaled.jpg

Η έκθεση Now or Never – 1kg CO2e έδειξε επίσης τη διαφορά στις εκπομπές μεταξύ ανακυκλωμένου και πρωτογενούς αλουμινίου, ενώ παρουσιάζει και μια σειρά από καινοτόμα και νέα υλικά που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Αυτά περιλαμβάνουν το Penylon, ένα υλικό κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος που αναπτύχθηκε για χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς και το μυκήλιο.

Η Olbers ελπίζει ότι η έκθεση μπορεί να εμπνεύσει τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που την επισκέφτηκαν να επιλέξουν πιο σοφά τα υλικά που χρησιμοποιούν για τα έργα τους.

Η έκθεση δημιουργήθηκε μαζί με τη Sally, ένα εργαστήριο μελλοντικών εκδηλώσεων στην εταιρεία σχεδιασμού και καινοτομίας EY Doberman, και αναπτύχθηκε με την υποστήριξη των EY, Polestar, Nrep, Ludvig Svensson και Tre Sekel.

Πηγή: Dezeen