Που "ποντάρουν" οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας
Που "ποντάρουν" οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας

Που "ποντάρουν" οι επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας

Υψηλότερες οι αποδόσεις και τα περιθώρια ανάπτυξης
Ειρήνη Θεοφανίδου
26.01.2023

Καθώς η αγορά κατοικίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη και απρόσιτη για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και περιορισμένης προσφοράς, οι επενδυτές ακινήτων "ποντάρουν" πλέον στον τομέα της ενοικίασης.

«Υπάρχουν πολλές μεγάλες πόλεις στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης με θετική δημογραφική και οικονομική δυναμική και μιά αγορά κατοικίας που δεν τροφοδοτείται με νέες κατασκευές», δήλωσε στο Reuters ο Στάνισλαβ Κούμπατσεκ, επικεφαλής επενδύσεων για την Ανατολική Ευρώπη στο Heimstaden με έδρα τη Σουηδία. "Αυτά είναι καλά συστατικά για επενδύσεις στον τομέα της ενοικίασης κατοικιών".

Οι επενδύσεις στον κλάδο, κυρίως στην Πολωνία και την Τσεχία αυξήθηκαν κατά 38% στα €130 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με έκθεση CMS και CBRE. Και οι υψηλότερες αποδόσεις και τα περιθώρια ανάπτυξης δίνουν ώθηση σε νέα έργα, λένε οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Η Δανέζικη NREP μπήκε στην πολωνική αγορά το 2021 και σχεδιάζει να επενδύσει περίπου €500 εκατ στο real estate κυρίως σε κατοικίες και logistics τα επόμενα τρία χρόνια, με έργα σε μεγάλες πόλεις όπως η Βαρσοβία, το Βρότσλαβ, το Γκντανσκ και η Κρακοβία. 

«Οι επενδυτές μπορούν να δουν μια ξεκάθαρη ευκαιρία στην αγορά καθώς οι νεότερες γενιές γίνονται πιο ανοιχτές στην ενοικίαση, ακολουθώντας την τάση των περασμένων δεκαετιών στη Δυτική Ευρώπη, ενώ η προσφορά σύγχρονων ενοικιαζόμενων ακινήτων είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε στο Reuters ο Rune Kock, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος ακινήτων της NREP. 

Η Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ξεχωρίζει για τον αυξανόμενο πληθυσμό της σε πολλές μεγάλες πόλεις και την εκτιμώμενη έλλειψη 3 εκατομμυρίων κατοικιών, αλλά η Τσεχία και ενδεχομένως η Ουγγαρία προσφέρουν επίσης ευκαιρίες.  

Ο Radim Bajar, εταίρος στον τσεχικό επενδυτικό όμιλο Mint Investments, είπε ότι το ταμείο του (που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $54,81 εκατ.) διερευνά έργα στην Πράγα, το Μπρνο και το Πλζεν, με στόχο να προσθέσει 300 έως 500 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιό του το επόμενο έτος. «Αυτή τη στιγμή είμαστε έκπληκτοι από την ταχύτητα και το πώς αλλάζει η αγορά», είπε στο πρακτορείο Reuters. «Πιστεύουμε ότι τα επόμενα 10 χρόνια τα 2/3 των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν σε αυτή τη χώρα θα πωληθούν σε fund όπως το δικό μας και μόνο το 1/3 σε ιδιοκτήτες ακινήτων» συμπλήρωσε.

Επενδύσεις στην Πολωνία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Πολωνία έχει ποσοστό υπερπληθυσμού – όπου τα σπίτια δεν διαθέτουν αρκετά δωμάτια για τον αριθμό των ατόμων στο νοικοκυριό – σχεδόν 37%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 17,5%. 

Μεγάλο μέρος του αποθέματος κατοικιών είναι διαμερίσματα της κομμουνιστικής εποχής, συχνά προκατασκευασμένα, που πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τους developers, οι οποίοι μπορούν να στοχεύσουν μια αυξανόμενη ομάδα εργαζομένων που αναζητούν ανέσεις όπως internet υψηλής ταχύτητας, γυμναστήρια κ.ά.

«Θα ακολουθήσουμε τη στρατηγική μας για επενδύσεις σε μεγάλες πόλεις της Πολωνίας», δήλωσε στο Reuters η διευθύνουσα σύμβουλος της G City Europe (παλαιότερα γνωστή ως Atrium European Real Estate), Residential for Rent, Anna Dafna. Είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα έργο για την κατασκευή 500 μονάδων στη Βαρσοβία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι τρέχουσες αποδόσεις στα οικιστικά ακίνητα είναι 100 έως 200 μονάδες βάσης πάνω από εκείνες στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Cushman & Wakefield, με τη Βαρσοβία στο 5% και την Πράγα στο 4,10% σε σύγκριση με 2,70% στο Βερολίνο, 3% στο Άμστερνταμ και 3,25% στο Λονδίνο.