«Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής
«Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής

«Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής

Τι προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
RE+D magazine
27.05.2022

Η Αττική βρίσκεται πλέον ακόμη ένα βήμα μπροστά, στην πραγματοποίηση του σχεδίου που υλοποιεί η Διοίκηση της Περιφέρειας, με στόχο την υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας και την εφαρμογή ενός φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος διαχείρισης των στερών αποβλήτων της.

Το βήμα αυτό οφείλεται στην σύμφωνη γνώμη που διατύπωσε το ΥΠΕΝ, στο σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων που απέστειλε πριν μερικές βδομάδες η Διοίκηση της Περιφέρειας.

Επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής,  είναι ο πρώτος Περιφερειακός Σχεδιασμός που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό του 2020 και σε εναρμόνιση με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές για την κυκλική οικονομία και την πράσινη μετάβαση.

Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής απεστάλη την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 με σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου. Η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης του σχεδιασμού αλλά και όρος για την επιλεξιμότητα των δαπανών των απαιτούμενων έργων.

Τι προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός

Η Περιφέρεια Αττικής σε στενή συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

·       Στην στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση

·       Στην προμήθεια και δωρεάν διάθεση προς τους Δήμους σύγχρονου εξοπλισμού για την ανακύκλωση

·       Στη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για τη συλλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων, με δωρεάν διάθεση εξοπλισμού στους Δήμους ( καφέ απορριμματοφόρα και κάδοι)

·       Στην ελαχιστοποίηση του υπολείμματος

·       Στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα για υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

·       Στην δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας) και βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Στο πλαίσιο αυτό ήδη προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας (Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας) , η υλοποίηση των οποίων θα μειώσει σχεδόν κατά τα 2/3 τις ποσότητες που σήμερα οδηγούνται προς ταφή αλλά και θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος, για δήμους και δημότες, της τάξης των 20 εκ. ευρώ ετησίως λόγω αποφυγής του τέλους  ταφής.