«Πράσινο φως» για το Cape Tholos του ομίλου Metaxa στην Ιεράπετρα
«Πράσινο φως» για το Cape Tholos του ομίλου Metaxa στην Ιεράπετρα

«Πράσινο φως» για το Cape Tholos του ομίλου Metaxa στην Ιεράπετρα

Στη περιοχή «Χυλόφτες-Σχοινιάς-Θόλος Καβουσίου» στο δήμο Ιεράπετρας Λασιθίου
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
31.05.2023

Εγκρίθηκε υπό όρους και με προϋποθέσεις η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.) του Επενδυτικού Σχεδίου «CAPE THOLOS» της «Maris Hotels S.A.» θυγατρικής εταιρείας, του ομίλου Metaxa

Η συνολική έκταση του ΕΣΧΑΣΕ είναι 1.223,75  στρ. και βρίσκεται στη θέση «Χυλόφτες-Σχοινιάς-Θόλος Καβουσίου» στο δήμο Ιεράπετρας Λασιθίου

Η επένδυση είχε ενταχθεί με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων ήδη από το 2019.

Στην Έκταση θα κατασκευαστεί ένα 5* Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα συνολικής δυναμικότητας 1.044 κλινών και μία τουριστική λιμενική εγκατάσταση (άρθρου 14Α Ν.3986/11). 

Το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα περιλαμβάνει το κεντρικό κτήριο, δύο εστιατόρια, σπα που θα αποτελεί και την ειδική υποδομή του, γυμναστήριο, κοινόχρηστες πισίνες, 189 δωμάτια ξενοδοχείου, 136 κατοικίες διαφόρων μεγεθών και ελικοδρόμιο. 

Η τουριστική λιμενική εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα 33 σκαφών. 

Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,045  και η προγραμματισμένη δόμηση είναι 47.000 τ.μ. (μη προσμετρούμενων βοηθητικών χώρων και εγκαταστάσεων).

Κατά την ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις το Επενδυτικό Σχέδιο ήταν διαφορετικό και περιλάμβανε Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό με περίπου 74 κατοικίες, Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα 5 αστέρων με 134 κατοικίες και 160 δωμάτια, δυναμικότητας αθροιστικά 726 κλινών, δύο 5* ξενοδοχεία δυναμικότητας 370 κλινών, και 150 κλινών αντίστοιχα, ελικοδρόμιο, λιμενικό καταφύγιο 33  τουριστικών σκαφών και τεχνητή παραλία με εγκαταστάσεις αναψυχής. Το σύνολο της έκτασης αρχικά ήταν 1.300 στρ, η συνολική δόμηση 63.850τ.μ. και ο συντελεστής δόμησης 0,05.

Ωστόσο κατά την φάση ωρίμανσης, τροποποιήθηκαν αρκετά χαρακτηριστικά της επένδυσης, για την καλύτερη προσαρμογή της επένδυσης στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και γιατί εξαιρέθηκαν τμήματα που ανήκαν σε ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιορίζοντας την συνολική έκταση στα 1.223,75  στρ. 

Ο προϋπολογισμός του πλέον ανέρχεται σε 126 εκ. ευρώ.