Προβληματισμός και επιφυλακή στη Σαντορίνη
Προβληματισμός και επιφυλακή στη Σαντορίνη

Προβληματισμός και επιφυλακή στη Σαντορίνη

Πάνω από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί σε Σαντορίνη και Αμοργό από τις 24 Ιανουαρίου έως σήμερα.
Share Copy Link
RE+D magazine
03.02.2025

Σε διαρκή επικοινωνία με τους επιστήμονες βρίσκεται ο Δήμος Θήρας καθώς εξακολουθεί η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης με περισσότερους από 380 σεισμούς να έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Volcano TV ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως οι σεισμοί δεν έχουν ηφαιστειακή προέλευση και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Ο κ. Ζώρζος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από την ενεργοποίηση του ρήγματος ανατολικά – ΒΑ της Σαντορίνης και εξήγησε πως οι επιστήμονες δεν αναμένουν μεγάλο σεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή συνεδρίασαν στην Πολιτική Προστασία η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Μετά την συνεδρίαση αποφασίστηκε να ληφθούν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά από σήμερα Δευτέρα 03/02/2025.
  • Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
  • Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4,5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

 «Η περιοχή που λαμβάνει χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.