Πρόγραμμα "εξ οικονομώ" ύψους £1 δισ. από την Βρετανική κυβέρνηση
Πρόγραμμα "εξ οικονομώ" ύψους £1 δισ. από την Βρετανική κυβέρνηση

Πρόγραμμα "εξ οικονομώ" ύψους £1 δισ. από την Βρετανική κυβέρνηση

Το πρόγραμμα θα ισχύει από τις αρχές του 2023 έως και τον Μάρτιο του 2026 και θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 15% έως το 2030.
Ειρήνη Θεοφανίδου
29.11.2022

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει £1 δισ. δημόσιας χρηματοδότησης για έργα μόνωσης κατοικιών από τις αρχές του επόμενου έτους, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια που προηγουμένως ήταν διαθέσιμη μόνο σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα.

Το πρόγραμμα θα ισχύει από τις αρχές του 2023 έως τον Μάρτιο του 2026 και θα βοηθήσει στην επίτευξη ενός πρόσφατου στόχου για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15% έως το 2030.

«Το νέο μας πρόγραμμα ECO+ θα βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να μονώσουν καλύτερα τα σπίτια τους για να μειώσουν την κατανάλωση, με το πρόσθετο όφελος της εξοικονόμησης εκατοντάδων στερλίνων κάθε χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. 

Η Βρετανία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη πίεση στο βιοτικό επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είχε σαν αποτέλεσμα να ανέβουν κατακόρυφα οι τιμές του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Οι κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών προβλέπεται ήδη να κοστίσουν £25 δισ. αυτό το οικονομικό έτος και £13 δισ. το 2023/24.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι επιδοτήσεις μόνωσης κατοικιών απευθύνονταν σε άτομα που κατοικούν σε κοινωνικές κατοικίες ή σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, έως και το 80% των επιδοτήσεων θα είναι διαθέσιμες σε άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για βοήθεια βάσει του εισοδήματος, αλλά των οποίων τα σπίτια δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά και δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια για τους τοπικούς φόρους ιδιοκτησίας.