Πρόκληση η αναζήτηση σπιτιού για όσους μόλις έχουν αποφοιτήσει
Πρόκληση η αναζήτηση σπιτιού για όσους μόλις έχουν αποφοιτήσει

Πρόκληση η αναζήτηση σπιτιού για όσους μόλις έχουν αποφοιτήσει

Ποιες είναι οι κινήσεις ενός απόφοιτου και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί της αγοράς.
Ειρήνη Θεοφανίδου
04.04.2022

Δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η αναζήτηση στέγης για όσους μόλις έχουν αποφοιτήσει και έχουν πάρει το πτυχίο τους αφού τελείωσαν τα... πάρτυ και ξεκινάει η επόμενη φάση στη ζωή τους.

Όλη αυτή η σκληρή δουλειά στο σχολείο μπορεί να βοηθά ώστε να βρεί κάποιος την δουλειά των ονείρων του όχι όμως και το διαμέρισμα των ονείρων του.

"Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο" λένε παράγοντες της αγοράς αφού πολλές φορές, βρίσκεις μια γειτονιά σε μια πόλη που αγαπάς, αλλά σύντομα συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να ζήσεις εκεί, ενώ από την άλλη εάν επιλέξεις μια περιοχή όπου το ενοίκιο είναι πραγματικά φθηνό, μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές να ζεις εκεί.

10 συμβουλές για την αναζήτηση στέγης

1: Επιλέξτε την πόλη σας. Για πολλούς, αυτή μπορεί να μην είναι μια επιλογή με βάση τη δουλειά τους, αλλά δεν χρειάζεται να ζεις στην πόλη στην οποία εργάζεσαι. Εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να ζήσετε στην πόλη στην οποία εργάζεστε, υπάρχουν πολλές άλλες γύρω περιοχές που μπορεί να έχουν φθηνότερη στέγαση.

2: Επιλέξτε την γειτονιά σας. Τώρα που έχετε επιλέξει την πόλη στην οποία θέλετε να μετακομίσετε, πρέπει να σκεφτείτε σε ποια γειτονιά θέλετε να ζήσετε. Όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν πολλές γειτονιές. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, υπάρχουν οι δήμοι του Μανχάταν, του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Μπρονξ, και ακόμη και μέσα σε αυτές υπάρχουν γειτονιές με διαφορετικά vibes – και κόστος ζωής.

3: Μάθετε τον προϋπολογισμό σας. Γνωρίζετε την πόλη σας και τη γειτονιά σας. Τώρα ήρθε η ώρα να επιλέξετε το σωστό διαμέρισμα εντός του προϋπολογισμού σας. Πόσος είναι ο αρχικός σας μισθός; Πόσο από αυτόν τον μισθό είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε ένα μήνα μόνο για στέγαση; Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν ψάχνετε για ένα διαμέρισμα που να μπορείτε να πληρώνετε. Για να τα βάλετε... κάτω πρέπει να ξέρετε τον ετήσιο μισθό (μετά φόρων), το ακριβές ποσό του ενοικίου, τους βασικούς λογαριασμούς εταιρειών κοινής ωφέλειας (αέριο, νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο κ.ά) καθώς και επιπλέον υπηρεσίες σας όπως π.χ συνδρομητική τηλεόραση αλλά και μηνιαίες υποχρεώσεις σας όπως πληρωμή πιστωτικής κάρτας ή φοιτητικού δανείου.

4: Δικτύωση: Όταν ακούτε τη λέξη δικτύωση, μπορεί να τη σκεφτείτε περισσότερο με την έννοια της εύρεσης εργασίας, αλλά ισχύει για πολλά περισσότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης διαμερίσματος! Απευθυνθείτε σε άτομα που έχουν ήδη ζήσει στην πόλη στην οποία μετακομίζετε και ρωτήστε πού θα ήταν το καλύτερο μέρος για να ζήσετε κάτω από τον προϋπολογισμό σας.

5: Μπείτε σε πλατφόρμες με λίστες ενοικίασης διαμερισμάτων. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές πλατφόρμες αναζήτησης ακινήτων. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς είναι οι: Craigslist, Apartments.com και Zillow. Αναζητήστε επίσης τοπικές ιστοσελίδες καταχώρισης ακινήτων. Ο ιστότοπος StreetEasy που ανήκει στην Zillow, για παράδειγμα, έχει καταχωρίσεις που αφορούν συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη.

6: Αναζήτηση συγκατοίκου. Το να αποκτήσετε συγκάτοικο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Όχι μόνο θα μοιράσετε το ενοίκιο, αλλά και τους λογαριασμούς, τις συσκευές, τα έπιπλα και τα τρόφιμα. Όσο περισσότερους συγκάτοικους έχετε, τόσο λιγότερα θα πληρώνετε για τα έξοδα στέγασης. Αλλά και πάλι, πρέπει να είστε προσεκτικοί. 

7: Μετακόμιση. Βρήκατε πού θα ζήσετε, αλλά πώς περιμένετε να μεταφέρετε τα πάντα; Χρησιμοποιείτε φίλους ή έχετε μεταφορική εταιρεία; Φυσικά, εξαρτάται από το πόσο μακριά είναι η μετακόμιση και ποιος θα ήταν πρόθυμος να σας βοηθήσει να μετακινήσετε όλα τα πράγματά σας. Θα μπορούσατε να προσλάβετε μια μεταφορική εταιρεία, αλλά συχνά μπορεί να είναι αρκετά ακριβές. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, δείτε εάν μπορείτε να διαλέξετε μια ή και περισσότερες επιλογές. Εάν έχετε το δικό σας αυτοκίνητο θα διευκόλυνε πολύ τη μετακίνηση, αλλά μπορεί να μην έχετε άλλη επιλογή και να χρειαστεί να πάρετε ένα φορτηγό U-Haul.

8: Επίπλωση. Τώρα που δεν είστε πλέον στο κολέγιο, μην περιμένετε το διαμέρισμά σας να είναι επιπλωμένο. Επίσης αν δεν επιλέξετε παραπάνω την λύση του συγκατοίκου ο οποίος μπορεί να έρθει με κάποια έπιπλα τότε πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσετε τα δικά σας. Η επίπλωση του σπιτού μπορεί πιθανότατα θα σας αφαιρέσει ένα βαρύ κομμάτι από τον προϋπολογισμό σας. Το Facebook Marketplace είναι ίσως το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε φθηνά έπιπλα. Οι άνθρωποι στην περιοχή σας θα πουλάνε έπιπλα που δεν χρειάζονται πια και αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε ένα καλό κρεβάτι, στρώμα, τραπέζια και ίσως ακόμη και έναν καναπέ. Θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν έπιπλα με έκπτωση - ή ακόμα και να τα δώσουν δωρεάν για να τα ξεφορτωθούν.

9: Κρυφά κόστη. Εκτός από τις μηνιαίες πληρωμές ενοικίου, μπορεί να υπάρχουν κάποια άλλα κρυφά κόστη που μπορεί να μην γνωρίζετε όταν νοικιάζετε ένα διαμέρισμα. Η εγγύηση, η αμοιβή μεσίτη αλλά και προκαταβολή ενός ή δυο ενοικίων με την συμφωνία.

10: Κόστος ειδών λιανεμπορίου τροφίμων αλλά και μεταφορικά έξοδα. Πολλά επιπλέον κόστη θα προστεθούν στα μηνιαία έξοδά σας τα οποία διαφέρουν ανάλογα με τη συμπεριφορά των καταναλωτικών σας συνηθειών, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχετε πόσα ξοδεύετε σε πράγματα όπως υπηρεσίες κοινής ωφελείας, είδη παντοπωλείου και μεταφορές μόλις μετακομίσετε.