Προς αξιοποίηση το αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο
Προς αξιοποίηση το αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο

Προς αξιοποίηση το αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο

Το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό €1.800.000.
RE+D magazine
07.07.2022

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχωρείται από την ΕΤΑΔ το διατηρητέο Οθωμανικό Αρχοντικό Χασάν Μπέη στη Ρόδο, με σύμβαση παραχώρησης την οποία υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός.

Σκοπός της παραχώρησης χρήσης είναι η πλήρης αποκατάσταση και ανακαίνιση του εμβληματικού μνημείου, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και αισθητικής αξίας του και την επανάχρησή του ως κέντρου προβολής της διαχρονικής Ιστορίας της πόλης της Ρόδου. 

Το έργο αποκατάστασης του αρχοντικού έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων το 2025.

Το οθωμανικό αρχοντικό Χασάν Μπέη βρίσκεται στην είσοδο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, μπροστά στο τουριστικό λιμάνι, επί της πλατείας Αργυροκάστρου, και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Πρόκειται για λιθόκτιστο κτήριο και η ανέγερση του χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ αποτελεί τυπικό δείγμα των αρχοντικών της εποχής που κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα υπέστη πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες. 

Σήμερα, το αρχοντικό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με καταρρεύσεις, φθορά των ξύλινων στοιχείων και απώλεια της αρχικής αρχιτεκτονικής φάσης, έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις.