Προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση
Προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση

Προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση

RE+D magazine
27.03.2024

Την επίλυση θεμάτων αρτιότητας που αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση, το νέο σύστημα για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, την μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών, ρυθμίσεις για τη δημιουργία νέου ηλεκτρικού χώρου και το νέο πλαίσιο διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλία περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου ΠΕΝ που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Όσον αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός ΠΕΝ κ . Θόδωρος Σκυλακάκης στόχος του υπουργείου όλη η δόμηση να είναι εντός σχεδιασμού και για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη πολεοδομική μεταρρύθμιση που ανμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε τρία με τέσσερα χρόνια. 

Στο μεσοδιάστημα και μετά την απόφαση του ΣτΕ το νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά από μεταβατικές ρυθμίσεις που θα αφορούν κυρίως σε περιοχές που οι δρόμοι δεν είναι αναγνωρισμένοι, καθώς εκεί που οι υπάρχουν αναγνωρισμένοι οι δρόμοι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για να διατηρήσει κάποιος τη δυνατότητα δόμησης του οικοπέδου του, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Θα πρέπει το οικόπεδο να είναι σε ένα δρόμο από τον οποίο να μην μπορεί να περάσει πυροσβεστικό όχημα, (όριο πλάτους δρόμου στα τρεισήμισι μέτρα).

Θα πρέπει να είναι σε ένα δρόμο, ο οποίος έχει φτιαχτεί από το κράτος και να μην είναι ιδιωτικός δρόμος. 

Και τέλος θα πρέπει να έχει πρόσωπο σε ένα δρόμο, που υπάρχει και άλλο σπίτι εκεί κοντά.

Η περιοριστική ρύθμιση που προωθείται είναι μεταβατική καθώς εν συνεχεία μπορεί να αναγνωριστεί δικαίωμα δόμησης σε ιδιοκτησίες που στο μεταξύ διάστημα θα το χάσουν καθώς «ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός μπορεί να έρθει να μας πει ότι αυτή η περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί. Και ο δρόμος αυτός να αναγνωριστεί και μετά να χτίζεται κανονικά αλλά να γίνει οργανωμένα βάση του σχεδιασμού» σχολίασε ο υπουργός