Προς συγχώνευση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ. Προχωρά η δημιουργία του Νέου ΟΣΕ
Προς συγχώνευση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ. Προχωρά η δημιουργία του Νέου ΟΣΕ

Προς συγχώνευση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ. Προχωρά η δημιουργία του Νέου ΟΣΕ

Διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει την διαδικασία και θα "τρέξει" τα πρώτα χρόνια την νέα εταιρεία
Share Copy Link
RE+D magazine
26.09.2024

Προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο που θα αναλάβει την αναδιοργάνωση των τριών εταιρειών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ) στην νεα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.»

Ο νέος, ενιαίος, δημόσιος φορέας («Νέος ΟΣΕ» - «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε»),  αναλαμβάνει τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής, ενώ καθίσταται και μοναδικός υπεύθυνος για το σύνολο των μελετών και έργων που εκτελούνται επί του σιδηροδρομικού δικτύου, την ανάπτυξη του δικτύου, τη συντήρηση και την αποκατάσταση ζημιών (δολιοφθορές, καιρικές συνθήκες κλπ.) στις υφιστάμενες υποδομές, του τροχαίου υλικού και των σταθμών ιδιοκτησίας του. 

Στη νέα εταιρεία εντάσσονται επιπλέον του σημερινού ΟΣΕ : 

α) η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και 

β) η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κατά το μέρος που αφορά στο επιχειρησιακά κρίσιμο, για το σιδηρόδρομο, τμήμα της δραστηριότητάς της. 

Ο νέος Διαχειριστής Υποδομής θα φέρει την ευθύνη σχεδιασμού, ανάπτυξης, αναβάθμισης, συντήρησης και ασφαλούς και αποδοτικής λειτουργίας των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας, σε πλήρη αντιστοιχία με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές επιχειρηματικές πρακτικές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα θέματα ασφάλειας και διαλειτουργικότητας. 

Αντικείμενο του έργου του συμβούλου είναι: 

1. Η αναλυτική οργανωτική μελέτη της «Νέος ΟΣΕ»-«Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.». 

2. Ο ανασχεδιασμός των εφαρμοζόμενων γενικών Διαδικασιών Ασφάλειας, εφαρμογή Διαδικασιών Διαχείρισης Κινδύνων (Ν.5013/23), Συστήματος Διαχείρισης Ασφαλείας (ΣΔΑ) και Διαδικασιών Εσωτερικού Ελέγχου (Ν.4795/2021). 

3. Η εγκατάσταση/επικαιροποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και η υποστήριξη της προετοιμασίας πιστοποίησης του συστήματος αυτού.

4. Η διενέργεια μελέτης προσδιορισμού του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για τη λειτουργία της «Νέος ΟΣΕ» - «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε», αντικείμενο της οποίας θα είναι η τεκμηριωμένη αναλυτική πρόβλεψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της «Νέος ΟΣΕ» - «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε» και η κατανομή του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού στις θέσεις του νέου οργανογράμματος βάση αξιολόγησης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του. 

5. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συστημάτων ανάπτυξης, διαχείρισης, αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού και προσαρμογής του υφιστάμενου προσωπικού στην εταιρική κουλτούρα του νέου σιδηροδρομικού φορέα. 

6. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού με κατάλληλες εκπαιδευτικές δράσεις για τη λειτουργική ένταξή του στη «Νέος ΟΣΕ» - «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε». 

7. Η παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Αλλαγής (Change Management) και συνεχούς υποστήριξης της εφαρμογής της Οργανωτικής Μεταρρύθμισης.

8. Η προετοιμασία σχεδίου της Σύμβασης Απόδοσης μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της «Νέος ΟΣΕ» - «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε», καθώς και σχεδίων λοιπών θεσμικών κειμένων που θα απαιτηθούν. 

9. Η ανάπτυξη Master Plan Πληροφορικής που θα χρησιμοποιηθεί για την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των εταιρειών και διατήρηση μιας ισχυρής, ασφαλούς και διαρκώς αναβαθμιζόμενης υποδομής πληροφορικής, εφαρμογών, εργαλείων και υπηρεσιών. 

10. Η υλοποίηση (ανάπτυξη) άμεσων προσαρμογών υφιστάμενων συστημάτων της «Νέος ΟΣΕ» -«Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε», με στόχο να υποστηριχθεί η άμεση λειτουργία της εταιρείας.

Το έργο προυπολογισμού €4.329.336 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU.