Προς υλοποίηση το σύστημα μηδενικών αποβλήτων της Τήλου
Προς υλοποίηση το σύστημα μηδενικών αποβλήτων της Τήλου

Προς υλοποίηση το σύστημα μηδενικών αποβλήτων της Τήλου

Η Τήλος ήταν το πρώτο νησί στον κόσμο που πέτυχε 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων.
RE+D magazine
16.04.2024

Ιστορικής σημασίας για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι η ομόφωνη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου, στην τελευταία συνεδρίασή του, των όρων και των τευχών δημοπράτησης, για την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, για την υλοποίηση του έργου «Δράσεις εκτροπής αποβλήτων από την ταφή με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών νήσου Τήλου», του γνωστού ως Πρόγραμμα “Just Go Zero Tilos“.

Το δημοπρατούμενο έργο συνίσταται στη ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναδιάρθρωσης του συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, και εκτροπής τους από την ταφή, στον Δήμο Τήλου, μέσω της αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης λειτουργίας ενός πρότυπου συστήματος διαχείρισης που μετατρέπει τα απόβλητα σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. 


Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Σύμβασης περιλαμβάνεται η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών εκπαίδευσης – ενημέρωσης, καθώς επίσης και συλλογής, μεταφοράς, διαχωρισμού και ταξινόμησης των αποβλήτων στο Κέντρο Αυξημένης Εκτροπής Υλικών (Κ.Α.Ε.Υ.), μέσω ειδικά καταρτισμένου προσωπικού, εξοπλισμού, και κατάλληλου διαχειριστικού συστήματος που είναι απαραίτητο να διαθέσει ο Ανάδοχος, που θα αναδειχθεί.


Για τη λειτουργία του συστήματος μηδενικών αποβλήτων, ο Ανάδοχος του έργου θα παρέχει το απαιτούμενο προσωπικό για τη διασφάλιση υψηλού ποσοστού καθαρότητας των υλικών στην πηγή της παραγωγής τους, τον μετέπειτα διαχωρισμό και ταξινόμηση των παραγόμενων αποβλήτων στο Κ.Α.Ε.Υ. της Τήλου, τις απαραίτητες υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Τήλου, καθώς και το απαραίτητο για τη λειτουργία του προγράμματος διαχειριστικό σύστημα εφαρμογών και τεχνολογίας Διαδικτύου των Πραγμάτων. 


Παράλληλα, ο Ανάδοχος θα διαθέσει τον απαραίτητο για τη λειτουργία του προγράμματος εξοπλισμό (κινητό και σταθερό), μηχανικά μέσα και προσωπικό.


Οι κύριες ανάγκες που καλύπτονται από την υλοποίηση της σύμβασης είναι:

  • ­              Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης απορριμμάτων.
  • ­              Η συνολική αύξηση του ποσοστού εκτροπής των υλικών από τη ταφή, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών σε ζητήματα Κυκλικής Οικονομίας, συμβάλλοντας στην βιώσιμη διαχείριση των πόρων για την εναλλακτική διαχείριση.

Αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση της σύμβασης:

  • ­             Η αποτελεσματική διαλογή των παραγόμενων απορριμμάτων και η εκτροπή τους από την ταφή.
  • ­             Η αποτελεσματική καταγραφή της επίδοσης στην εκτροπή που εμφανίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, απομακρυσμένα και με κατά το δυνατόν μειωμένη χρήση ανθρώπινων πόρων.
  • ­               Ο βέλτιστος σχεδιασμός πολιτικών εργαλείων Διαχωρισμού των Απορριμμάτων  προστασίας περιβάλλοντος στη βάση τη συλλεγόμενη αξιόπιστη περιβαλλοντική πληροφορία.
  • ­             Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων και επισκεπτών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εφόσον πλέον θα αποδεικνύεται ότι καταγράφεται αποτελεσματικά η παραγωγή των απορριμμάτων στη Πηγή.
  • ­            Η απαρχή για τη δημιουργία μίας μελλοντικής ενιαίας πλατφόρμας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης των πολιτών.