Οι εκκλήσεις για διεύρυνση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) κυριάρχησαν στην ατζέντα της τριήμερης Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ και αποκάλυψαν ρήγματα μεταξύ των μελών.
Η Κίνα επιδιώκει να αναπτύξει γρήγορα τους BRICS εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η άλλη μεγάλη δύναμη του ομίλου, η Ινδία, είναι επιφυλακτική για τις προθέσεις του γεωπολιτικού αντιπάλου της.
Αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής λένε ότι σχεδόν δύο "ντουζίνες" χώρες υπέβαλαν επίσημα αίτηση για να ενταχθούν στους BRICS, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/4 της παγκόσμιας οικονομίας.
Οπως δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor οι ηγέτες των BRICS "συμφώνησαν στο θέμα της επέκτασης". "Έχουμε ένα έγγραφο που έχουμε υιοθετήσει το οποίο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές, διαδικασίες, για την εξέταση των χωρών που επιθυμούν να γίνουν μέλη των BRICS", δήλωσε ο Pandor στο κρατικό Ubuntu Radio. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα υπογράμμισε ότι "Είναι μια ισότιμη εταιρική σχέση χωρών που έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά ένα κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Ως τα πέντε μέλη των BRICS, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες αρχές, τα πρότυπα, τα κριτήρια και τις διαδικασίες της διαδικασίας επέκτασης των BRICS".
Μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συμμαχία είναι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.