Ξεκινά η ΑΜΚ έως €98 εκατ. της Dimand
Ξεκινά η ΑΜΚ έως €98 εκατ. της Dimand

Ξεκινά η ΑΜΚ έως €98 εκατ. της Dimand

Το εύρος τιμής διάθεσης θα ανακοινωθεί σήμερα, η δημόσια προσφορά ξεκινάει την Τετάρτη 29.06.2022 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 01.07.2022
Στυλιανή Ρουχωτά
28.06.2022

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με άντληση κεφαλαίων έως 98 εκατ. ευρώ περίπου και στην εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχωρά η Dimand.

Ειδικότερα, η DIMAND Real Estate Development θα προχωρήσει στη δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και στην παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπό τον όρο της πλήρους διάθεσή τους θα αντιπροσωπεύουν το 35% του κοινού μετοχικού της κεφαλαίου.

Επίσης, έχουν το δικαίωμα επιπρόσθετης κατανομής έως 931.800 υφιστάμενων μετοχών (Overallotment Facility) για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης.

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη δημόσια προσφορά της Dimand Real Estate and Development στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της κος Δημήτρης Ανδριόπουλος καλωσόρισε εκπροσώπους του τύπου προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις και επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με μια προσπάθεια η οποία διήρκησε αρκετά χρόνια.

Όπως σημείωσε ο κος Ανδριόπουλος είναι αρκετός ο χρόνος και η σκληρή δουλειά που τους έφτασε στην «πόρτα» της ρυθμιζόμενης αγοράς και βασικός τους στόχος ως εισηγμένος developer, θα είναι η αύξηση της κερδοφορίας και όχι του τζίρου. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά θα ξεκινήσει την Τετάρτη 29 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου 2022. Σήμερα Τρίτη, 28 Ιουνίου, θα ανακοινωθεί το εύρος τιμής διάθεσης των νέων μετοχών της Dimand ενώ την Παρασκευή, 1η Ιουλίου με την ολοκλήρωση της προσφοράς θα ανακοινωθεί η τελική τιμή και η κατανομή των μετόχων ανάλογα με τη ζήτηση. Η διαπραγμάτευση της μετοχής έχει προγραμματιστεί για την 6η Ιουλίου 2022.

Η Dimand φιλοδοξεί να αντλήσει περί τα €98εκατ. (υπολογισμός με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης των μετοχών της που έχει προσδιοριστεί στα €15) από αυτή τη δημόσια προσφορά, η οποία, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο γεύμα εργασίας ο κος. Ανδριόπουλος, σε ποσοστό περίπου 35% αναμένεται να καλυφθεί από τους υφιστάμενους μετόχους. Οι δύο anchor investors, Latsco και Orasis, έχουν δεσμευτεί να απορροφήσουν έως και €25εκατ. (€15 και €10 αντίστοιχα). Όπως αποκαλύφθηκε από τα στελέχη της Dimand, στόχος της εταιρείας είναι να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές και εκείνο το επενδυτικό κοινό που γνωρίζει το έργο της.


Αποπληρωνεται τo ακριβό δάνειο της H.I.G.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από το ενημερωτικό δελτίο της Dimand από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια (c.€93εκατ.) τα €28 πρόκειται να διατεθούν για χρηματοδότηση υφιστάμενων έργων, €14εκατ. για νέα έργα και περίπου €51εκατ. για αποπληρωμή δανεισμού. Ειδικότερα για την αποπληρωμή του δανεισμού που αφορά κατά κύριο λόγο στην χρηματοδότηση από την H.I.G., ο κος Νίκος Δήμτσας, CIO της Dimand διευκρίνισε στο RED ότι θα αποτελέσει μοχλό αποδέσμευσης του τμήματος της κερδοφορίας που μέχρι σήμερα απορροφάται από την HIG για την αποπληρωμή του δανείου. Ο κος Δήμτσας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή ενός πράγματι ακριβού δανεισμού –ο οποίος ωστόσο τους έδωσε τη δυνατότητα να διευρύνουν ταχύτατα το χαρτοφυλάκιό της εταιρείας- θα βελτιώσει σαφώς το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) της Dimand και θα διευρύνει τα περιθώρια επιλογών μεσοπρόθεσμα σε ότι αφορά την κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών αναγκών προκύψουν για τις αναπτύξεις της. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Δήμτσα για τα επόμενα 3 με 5 χρόνια εκτιμάται ότι τόσο οι πωλήσεις των παραδοτέων όσο και τα έσοδα από τη δημόσια προσφορά θα είναι ικανά να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας, χωρίς βέβαια να αποκλείει το ενδεχόμενο νέου δανεισμού από τις αγορές όταν και όπως αυτό επιβληθεί.

Σε ότι αφορά στο ίδιο το pipeline της εταιρίας ο κος Ανδριόπουλος τόνισε ότι εξακολουθούν να υιοθετούν ορίζοντα προγραμματισμού 2-3 ετών με 3 από τα 23 έργα υπό ανάπτυξη να παραδίδονται μέχρι το τέλος του έτους και 5 μέχρι το τέλος του 2025. Οτιδήποτε άλλο προκύψει ως αποτέλεσμα συμβατικής δέσμευσης της εταιρείας  αναπτύξεων θα αφορά από το 2025 και μετά. Ο Επικεφαλής της Dimand διέψευσε εκ νέου τη φημολογούμενη συμφωνία με τη Lamda για οικιστικό πρότζεκτ στο Ελληνικό, χωρίς ωστόσο να αρνείται ότι παραμένουν σε συζητήσεις για διάφορα έργα χωρίς να υπάρχει κάτι που μπορεί ακόμη να ανακοινωθεί. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έργα σαν το Ελληνικό που θα χρειαστούν 20 με 25 χρόνια για να ολοκληρωθούν υπόκεινται σε διαρκώς μεταβαλλόμενο προγραμματισμό και είναι πάντα ευάλωτα στις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες, και αυτό είναι κάτι που είναι γνωστό και στην ίδια τη Lamda.

Αυτή τη στιγμή η ζήτηση είναι υπερβάλλουσα τόσο για κατοικίες όσο και εμπορικά ακίνητα, ωστόσο αυτό που αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τον κο Ανδριόπουλο, είναι ότι πλέον  η ζήτηση αυτή αφορά σε εξειδικευμένο προϊόν. Στόχος της Dimand παραμένει η συνέπεια στην παραγωγή ακινήτων με τις ανώτατες πιστοποιήσεις (LEED Gold, Platinum), αναπτύξεις κατοικιών κοντά σε στάσεις του μετρό, ξενοδοχεία πόλης που να πληρούν περιορισμούς ως προς το μέγεθος και τα περιαστικά Logistics. Σε ότι αφορά στις τιμές ο κος Ανδριόπουλος τόνισε το πόσο σημαντικό είναι η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική και το φάσμα των πόλεων που ανταγωνίζεται η Ελλάδα είναι οι Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Μιλάνο, Λισαβόνα. Όσο παραμένουμε κάτω από το συγκριτικό ευρωπαϊκό μέσο ενοίκιο (c.€360/τμ/ετος) είμαστε ανταγωνιστικοί, είπε ο κος Ανδριόπουλος ενώ σχολίασε πως οποιαδήποτε τάση πάνω από αυτό το επίπεδο είναι πιθανή φούσκα.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων

Μεταξύ των έργων που έχει πραγματοποιήσει ή υλοποιεί η DIMAND Real Estate Development, συμπεριλαμβάνονται εμβληματικές αναπτύξεις/παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, αναφέρονται: ο Πύργος του Πειραιά, το πρώην καπνεργοστάσιο της εταιρείας Παπαστράτος στον 'Αγιο Διονύσιο Πειραιά, το ιστορικό πρώην πολυκατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ», το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα υπό το brand Moxy της Marriott International, το κτήριο της εταιρίας AGEMAR, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελικούση και η «Αγία Σοφιά», το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.