Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις ενοικίων στα γραφεία η Ελλάδα
Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις ενοικίων στα γραφεία η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις ενοικίων στα γραφεία η Ελλάδα

Σύμφωνα με το πρόσφατο DNA report της Cushman & Wakefield που καταγράφει τις τάσεις των ενοικίων και τις αποδόσεις στις κύριες αγορές ακινήτων της Ευρώπης
RE+D magazine
01.06.2022

Αύξηση κατέγραψαν τα ενοίκια το α' τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στους τομείς των γραφείων, της λιανικής και της εφοδιαστικής αλυσίδας για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, με τις αποδόσεις να συμπιέζονται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Τα παραπάνω καταγράφει το DNA report της Cushman & Wakefield σχετικά με τις τάσεις των ενοικίων σε κορυφαίες τοποθεσίες και τις αποδόσεις στις κύριες αγορές ακινήτων της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς οι αποδόσεις των logistics είναι τώρα χαμηλότερες από τις αποδόσεις των καταστημάτων σε κεντρικές οδούς σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών και χαμηλότερες από τις αποδόσεις γραφείων σε κέντρα πόλεων

Η αύξηση των ενοικίων αναμένεται να συνεχιστεί στα γραφεία και τα logistics παρά τους αυξανόμενες πιέσεις.

Παρακολουθώντας τις επιδόσεις σε αγορές γραφείων, λιανικής και logistics σε 23 χώρες, η έρευνα αποκαλύπτει ότι καταγράφηκε σε επίπεδο τριμήνου ανάπτυξη για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, ο κλάδος των logistics σημείωσε την ισχυρότερη τριμηνιαία ανάπτυξη στο +2,7%, με τα γραφεία να σημειώνουν ανάπτυξη +1,1% και τα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους +0,1%.

Ο Nigel Almond, επικεφαλής του Data Analytics, EMEA στη Cushman & Wakefield, δήλωσε: «Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τα ενοίκια και στους τρεις τομείς αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση, με τις αποδόσεις να συμπιέζονται επίσης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε όλους τους τομείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενώ η αύξηση των ενοικίων στα καταστήματα ήταν η χαμηλότερη από τους τρεις τομείς, είναι ίσως πιο σημαντική από την εξαιρετική πορεία των logistics καθώς τερματίζει μια σειρά οκτώ διαδοχικών τριμήνων πτώσης των ενοικίων και σηματοδοτεί μια βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα προς τον κλάδο».

H Nίκη Σύμπουρα, επικεφαλής στη Cushman & Wakefield Proprius, δήλωσε: «Στην Ελληνική αγορά παρατηρήθηκε η υψηλότερη αύξηση των ενοικίων γραφείων ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, αποτέλεσμα της ιδιαίτερα χαμηλής προσφοράς σύγχρονων πιστοποιημένων χώρων και της τάσεις των χρηστών για αντίστοιχα κτίρια.  Οι αποδόσεις στα logistics συμπιέζονται σταθερά όπως και στις άλλες αγορές, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να καταγράφει τις υψηλότερες αποδόσεις ανάμεσα στις χώρες που παρακολουθεί η μελέτη. Βελτίωση του κλίματος καταγράφηκε και στην αγορά καταστημάτων παρόλο που τα ενοίκια και οι αποδόσεις παραμένουν σε σταθερά αλλά πολύ υψηλά επίπεδα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα ενοίκια σε κεντρικούς δρόμους ακόμα και στην περίοδο της δεκαετούς κρίσης παρουσίασαν ιδιαίτερα χαμηλή πτώση γεγονός που δείχνει την ανθεκτικότητα του κλάδου ενώ βλέπουμε και άνοδο του luxury retail σαν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του τουρισμού».

Σε επίπεδο ανεξάρτητων αγορών, εξακολουθούν να υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις και αντικατοπτρίζουν γενικά σταθερές τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Logistics

Σχεδόν σε όλες τις αγορές logistics έχουν σημειωθεί αύξηση ενοικίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα κύρια ενοίκια και στις 43 αγορές να αυξάνονται κατά 11,3% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η πλειοψηφία (38 από τις 43 αγορές που παρακολουθούνται) ανέφεραν αύξηση των ενοικίων με άλλες τέσσερις να δείχνουν σταθερές τάσεις σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με 23,1% ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 12,7% και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) με 9,8%. Μόνο η Βουδαπέστη κατέγραψε πτώση (-2,1%), αντανακλώντας την υπερπροσφορά χώρου, αν και τα ενοίκια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα ενοίκια logistics αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση, η ισχυρότερη ανάπτυξή τους από έτος σε έτος από το 4ο τρίμηνο του 2000 (8,0%). Όλες οι αγορές σημείωσαν ανάπτυξη από έτος σε έτος με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο (+15,0%), την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+7,7%) και τη Γερμανία (+7,6%), υπογραμμίζοντας την συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση και την έλλειψη καλού προϊόντος στην κατηγορία αυτή.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ζητούν υψηλής ποιότητας κεντρικά ακίνητα, οδηγώντας σε περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων. Οι πρωταρχικές αποδόσεις στις 43 αγορές είναι πλέον κατά μέσο όρο 4,12% (8 μονάδες βάσης χαμηλότερες το τρίμηνο και 63 μονάδες βάσης χαμηλότερες κατά τη διάρκεια του έτους). Οι κορυφαίες αποδόσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι κατά μέσο όρο μόλις 3,0% και 3,03% αντίστοιχα. Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των logistics να πέφτουν κάτω από τις αποδόσεις λιανικής σε πολλές αγορές και σε περισσότερες από τις μισές πόλεις που παρακολουθούνται (19 από τις 37). Σε επτά πόλεις, οι αποδόσεις των logistics είναι πλέον χαμηλότερες από τις αποδόσεις των γραφείων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο (3,75%) και στη Γαλλία (3,03%), οι αποδόσεις των logistics είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα επίπεδα των γραφείων (4,56% και 3,59% αντίστοιχα) για συγκρίσιμα κέντρα.

Γραφεία

Ο τομέας των γραφείων, ο οποίος επηρεάστηκε από την αναιμική ζήτηση στο απόγειο της πανδημίας που οδηγήθηκε σε πτώση των ενοικίων κατά 0,9%, έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό. Τα ύψιστα ενοίκια είναι πλέον 2,6% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα του 4ο τρίμηνου του 2019. Ωστόσο, σε ολόκληρη την ΚΑΕ και άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές τα ενοίκια παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2019 (-1,3% και -5,6% αντίστοιχα).

Εννέα από τις 46 αγορές γραφείων που παρακολουθούνται εμφανίζουν ενοίκια κάτω από το επίπεδό του τέταρτου τρίμηνο του 2019. Η Τουρκία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-28%) καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ευρύτερες οικονομικές προκλήσεις και η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών επηρεάζει τα ενοίκια που εκφράζονται σε δολάρια. Η Βαρκελώνη (-4%) και το Δουβλίνο (-4%) παρουσίασαν επίσης αξιοσημείωτες πτώσεις. Τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά σε επτά αγορές με την πλειονότητα (30) να σημειώνει άνοδο, με τις αγορές περιφερειακών γραφείων του Ηνωμένου Βασιλείου του Μπέρμιγχαμ, του Μπρίστολ, του Εδιμβούργου και του Λιντς να παρουσιάζουν όλες διψήφια ανάπτυξη.

Τα ενοίκια γραφείων σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν στο +1,1% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, από +0,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και από (0,0%) το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυτό ώθησε την ετήσια ανάπτυξη στο +2,9% με όλες τις βασικές αγορές από έτος σε έτος.

Οι αποδόσεις των γραφείων ήταν γενικά σταθερές, μόλις 1 bp χαμηλότερες στο 3,95%, με τον μέσο όρο σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη στο 3,70%. Στη Γερμανία τα  γραφεία αποδίδουν κατά μέσο όρο 2,65% έναντι 4,56% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3,59% στη Γαλλία. Από το 4ο τρίμηνο του 2019 όλες οι βασικές αγορές παρουσίασαν μέτρια συμπίεση, με τις Σκανδιναβικές χώρες (-0,35 %) και τη Benelux (-0,31%) να σημειώνουν τις μεγαλύτερες πτώσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,17%), η Γαλλία (-0,13%) και η ΚΑΕ (-0,12%) παρουσίασαν την πιο μέτρια συμπίεση.

Λιανεμπόριο

Οι πιέσεις στον τομέα του λιανικού εμπορίου συνεχίζουν να μειώνονται, με τα ενοίκια να επηρεάζονται θετικά (σε τρίμηνο σε τρίμηνο) για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αν και με πολύ μέτρια άνοδο +0,1%. Μόνο τρεις αγορές σημείωσαν πτώση αυτό το τρίμηνο, με τέσσερις να σημειώνουν αύξηση. Από τις 41 αγορές που παρακολουθούνται, τα ενοίκια είναι κατά μέσο όρο 14% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα (στο 4ο τρίμηνο του 2019) με το λιανικό εμπόριο να υποφέρει σαφώς περισσότερο από όλους τους κλάδους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επί του παρόντος, 37 από τις 41 αγορές λιανικής που παρακολουθούνται εμφανίζουν ενοίκια ακόμη κάτω από τα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2019. Μόνο τρεις αγορές, το Μιλάνο (+5,8%), η Ρώμη (2,4%) και η Βιέννη (3,7%) σημείωσαν ανάπτυξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας και την επιστροφή του διεθνούς τουρισμού που υποστηρίζει την ανάπτυξη των ενοικίων στην Ιταλία.

Η ανάκαμψη στον κλάδο φιλτράρεται από την αυξανόμενη ζήτηση των επενδυτών προς τον κλάδο, με τις αποδόσεις σε κεντρικές θέσεις να υποχωρούν κατά 4 μονάδες βάσης το τρίμηνο στο 4,18%, αφήνοντάς τις 10 μονάδες βάσης χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,25%) και οι Σκανδιναβικές χώρες (-0,10%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες πτώσεις. Καμία αγορά δεν σημείωσε άνοδο το τρίμηνο. Εκτός από τις σκανδιναβικές (-0,01%) και τις πιο περιφερειακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ελβετίας (-0,59%), όλες οι αγορές παρουσιάζουν επί του παρόντος αποδόσεις πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Ο Sukhdeep Dhillon, Επικεφαλής Προβλέψεων EMEA στην Cushman & Wakefield, πρόσθεσε: «Παρά τις πιέσεις, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν σταθερές. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία για τις Κεντρικές Τράπεζες, αυξάνοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων. Παρά ταύτα, η συνεχής ζήτηση των τομέων γραφείων και logistics για ποιοτικούς χώρους   θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ενοικίων. Τα ενοίκια λιανικής θα πλησιάσουν στο κατώτατο σημείο τους και πρόκειται να παραμείνουν σταθερά με μέτριες πτώσεις σε επιλεγμένες αγορές. Στην επενδυτική αγορά, οι αποδόσεις στον τομέα του γραφείου και του λιανικού εμπορίου αναμένεται να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη να οδηγούν σε περαιτέρω συμπίεση στον τομέα των logistics». 

CW_PRO.jpg