Ψηφιακή πύλη από την Περιφέρεια Αττικής για την καταπολέμηση της φτώχειας
Ψηφιακή πύλη από την Περιφέρεια Αττικής για την καταπολέμηση της φτώχειας

Ψηφιακή πύλη από την Περιφέρεια Αττικής για την καταπολέμηση της φτώχειας

Στόχος ο καλύτερος συντονισμός και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των πολιτών.
Share Copy Link
RE+D magazine
18.04.2023

Με την λειτουργία ενός ακόμη καινοτόμου τεχνολογικού εργαλείου στην υπηρεσία των πολιτών, εφοδιάζεται η Περιφέρεια Αττικής μέσα από την λειτουργία της ψηφιακής πύλης του Νέου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας (pepa.attica.gov.gr).

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης είναι το πρώτο που ιδρύεται στην χώρα με στόχο την παρακολούθηση, το συντονισμό και την αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινωνικών πολιτικών και δράσεων στην Περιφέρεια Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου διευκολύνεται η αποτελεσματική παρακολούθηση και ο συντονισμός των στόχων, η ανάδειξη τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης, καθώς και η αποτύπωση και χαρτογράφηση των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης λειτουργεί σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής μέσω της «Δομή Υποστήριξης Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής και Αναπτυξιακής Παρέμβασης Social Network Αττική» του Ε.Π. Αττική 2014-2020, ενώ εντάσσεται στο συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανάπτυξη του Ενιαίου Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής. 

 Ως πυλώνας της κοινωνικής ένταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, το Παρατηρητήριο προωθεί ιδίως τις ακόλουθες δράσεις:

 1. Την εκπόνηση ετήσιας Περιφερειακής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης για τη διαπίστωση των επιπτώσεων συγκεκριμένων πολιτικών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της οικείας Περιφέρειας.

 2. Την ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων και δεικτών παρακολούθησης των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων της ΠΕ.Σ.Κ.Ε., ιδίως σε ζητήματα, που άπτονται της ένταξης στην αγορά εργασίας και της ανάπτυξης οικονομικής δραστηριότητας.

 3. Την παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών φαινομένων, όπως ακραία φτώχεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

 4. Τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την καταγραφή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη συλλογή, επεξεργασίας και ανάλυση συγκεντρωτικών στοιχείων στατιστικού χαρακτήρα και αναφορών κοινωνικών φαινομένων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και δράσεων της περιφερειακής στρατηγικής.