Πως αντιδρούν τα ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα στην ενεργειακή κρίση
Πως αντιδρούν τα ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα στην ενεργειακή κρίση

Πως αντιδρούν τα ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα στην ενεργειακή κρίση

Διαφορετικός ο αντίκτυπος για κάθε κατηγορία ακινήτων, σημειώνει η Savills.
Βάλια Πολίτη
18.04.2023

Ο ευρωπαϊκός τομέας των εμπορικών ακινήτων δεν έμεινε αλώβητος από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, καθώς επηρεάζεται από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή ασφάλεια και τους στόχους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Αν και η ενέργεια βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και μερικά χρόνια ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, οι ελλείψεις φυσικού αερίου και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο πόλεμος στην Ουκρανία την ανέδειξε σε πρώτο θέμα, καθώς οι τιμές ανέβηκαν, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τη δεκαετία του 1970.

Το καλό νέο είναι ότι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, αλλαγές συμπεριφοράς και οι πιο ήπιες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ζήτηση ενέργειας από κτίρια – δημόσια, εμπορικά και οικιστικά - τα οποία κατανάλωσαν 20% λιγότερο αέριο το 2022 σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. 

Πράγματι, υπολογίζεται ότι €768 δις. έχουν διατεθεί συνολικά στις ευρωπαϊκές χώρες για την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση του ενεργειακού κόστους από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στα τέλη του 2021. 

Στα κακά νέα, σημαντική είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των ακινήτων, με τις εταιρείες να  βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να στενεύουν, απειλώντας τη δυνατότητά τους να πληρώνουν το ενοίκιο, παρά τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη 

Τα προγράμματα στήριξης πλησιάζουν, όμως, στο τέλος τους και τα εμπορικά ακίνητα συνεχίζουν να πλήττονται από τις τιμές της ενέργειας αν και όχι στον ίδιο βαθμό. 

Πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Savills, με τίτλο The impact of the energy crisis on commercial real estate in Europe, έδειξε ότι λιγότερο από όλους τους κλάδους φαίνεται να επηρεάζονται τα γραφεία, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο του συνολικού κόστους χρήσης. 

Η βιομηχανία από την άλλη, ένας κλάδος με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, εκτίθενται περισσότερο σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος, αλλά μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπο προσαρμόζοντας τις τιμές και μετακυλώντας το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στους πελάτες.

Μεταξύ των περισσότερο εγκλωβισμένων εμφανίζεται το λιανεμπόριο, το οποίο θα επηρεαστεί από τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας διπλά: μέσω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων, αλλά και μέσω των χαμηλότερων πωλήσεων λιανικής, καθώς περιορίζεται το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα data centers και οι χώροι των βιοεπιστήμων, καθώς απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν και έχουν λιγότερες επιλογές για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Και αυτό γιατί η αντικατάσταση των σημερινών πηγών ενέργειας με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές αποτελεί πρόκληση, δεδομένου ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η αξιοπιστία είναι απαραίτητα στοιχεία για τις δραστηριότητές τους.

ΠΗΓΗ: SAVILLS