Πώς έκταση 3.000 στρ. στην Ευκαρπία θα γίνει υπεραστικό δάσος αναψυχής
Πώς έκταση 3.000 στρ. στην Ευκαρπία θα γίνει υπεραστικό δάσος αναψυχής

Πώς έκταση 3.000 στρ. στην Ευκαρπία θα γίνει υπεραστικό δάσος αναψυχής

Η έκταση των 3.000 στρεμμάτων, η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν, βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.
Share Copy Link
RE+D magazine
10.02.2023

Μετά το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, ένα νέο μεγάλο έργο έρχεται να αλλάξει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια την εικόνα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα περιαστικό δάσος αναψυχής που θα δημιουργηθεί από τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη σε μια έκταση 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Ευκαρπίας.

Η έκταση των 3.000 στρεμμάτων, η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν, βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. Είναι δύο λόφοι οι οποίοι είναι ασκεπείς και ενώνονται μεταξύ τους με το ρέμα των Μύλων που διασχίζει τον χώρο ανάμεσά τους. Δίπλα ακριβώς από τη συγκεκριμένη περιοχή, που θα αναπλαστεί, βρίσκεται το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου, όπου πριν από πάρα πολλά χρόνια ήταν η χωματερή της Θεσσαλονίκης.

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υποδειγματικό περιαστικό δάσος αναψυχής, ένας πνεύμονας πρασίνου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη και που πονάει από την έλλειψη πρασίνου», αναφέρει στη Voria.gr ο επιχειρηματίας και δωρητής Σταύρος Ανδρεάδης, μιλώντας για το έργο, η υλοποίηση του οποίου θα γίνει υπό τις οδηγίες των δασικών υπηρεσιών αλλά και έχοντας αντίστοιχα παραδείγματα από ευρωπαϊκές χώρες του Νότου.

Οι μελέτες

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και να παρουσιαστούν οι μελέτες για τη δημιουργία του περιαστικού δάσους, το οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών. Το έργο εγκρίθηκε ήδη από το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά και θα είναι εξ ολοκλήρου δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη. 

Για τη δημιουργία του υπεραστικού δάσους αναψυχής υπολογίζεται ότι θα φυτευτούν στη μεγάλη αυτή έκταση περίπου 300.000 δέντρα, τα είδη των οποίων θα υποδείξει η Δασική Υπηρεσία. Σε τμήμα αυτής της έκτασης, περίπου 130 στρέμματα, από το 2016 και έπειτα έχουν φυτευτεί 15.000 δέντρα, σε μια προσπάθεια του δήμου Παύλου Μελά να δημιουργήσει έναν πνεύμονα πρασίνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, έχει υποβληθεί πρόταση να γίνει για πρώτη φορά και ένα υπαίθριο δασικό μουσείο. Ο επιχειρηματίας μιλά για ένα γεωπονικό φυτώριο που θα έχει διάφορα είδη δέντρων, από έλατα, από κυπαρίσσια και θάμνους, τα οποία θα έχουν πάνω ταμπέλες που θα εξηγούν το είδος του και που θα μπορεί ο επισκέπτης κατά μήκος ενός πεζόδρομου να τα βλέπει.

Σύμφωνα με τη voria.gr στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων προβλέπεται η διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων και μονοπατιών, όπως επίσης και ποδηλατόδρομων. Θα δημιουργηθούν υποδομές, όπως κιόσκια και τουαλέτες, ώστε οι επισκέπτες μετά τον περίπατο τους, να μπορούν να καθίσουν στο δάσος και να περάσουν ευχάριστες ώρες σε ένα πνεύμονα πρασίνου. 

Ξεκινούν φυτεύσεις το φθινόπωρο

Για την πρόσβαση στο υπεραστικό δάσος υπάρχουν κάποιοι δρόμοι που δεν είναι, όμως, σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κ. Ανδρεάδη σε δύο από αυτούς, που θα επιλεγούν ως βασικοί για την πρόσβαση στο δάσος, θα γίνει ασφαλτόστρωση και παράλληλα θα δημιουργηθούν και χώροι παρκαρίσματος, ώστε όποιος πηγαίνει στο δάσος να μπορεί να αφήνει κάπου οργανωμένα το όχημά του.

Οι φυτεύσεις πρόκειται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Νωρίτερα όμως και αφού ο επιχειρηματίας λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις θα ξεκινήσει τα έργα υποδομών στην έκταση. Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο έργο σε μεγάλη έκταση, υπολογίζεται ότι η όλη παρέμβαση θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Ο κ. Ανδρεάδης θα αναλάβει εκτός από την υλοποίησή του και τη συντήρηση του χώρου για πέντε χρόνια. 

ΠΗΓΗ: voria.gr