Πώς η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν έχτισε αυτοκρατορία στο real estate
Πώς η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν έχτισε αυτοκρατορία στο real estate

Πώς η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν έχτισε αυτοκρατορία στο real estate

Τα πολυτελή ακίνητα δίπλα στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ στην ιδιοκτησία της Gulnara Karimova
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
13.03.2023

Η Gulnara Karimova, κόρη του πρώην δικτάτορα Προέδρου του Ουζμπεκιστάν που εμφανίστηκε ως ποπ σταρ και διπλωμάτης δαπάνησε $240 εκατ. (£200 εκατ.) στον κλάδο των ακινήτων από το Λονδίνο έως το Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η Karimova χρησιμοποίησε βρετανικές εταιρείες για να αγοράσει σπίτια και ένα τζετ με κεφάλαια που φαίρεται να αποκτήθηκαν μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς, λέει η μελέτη Freedom For Eurasia. Προσθέτει ότι λογιστικές εταιρείες στο Λονδίνο και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ενήργησαν υπέρ βρετανικών εταιρειών που συμμετείχαν στις συμφωνίες.

Μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας πολλοί παράγοντες της αγοράς υπογράμμισαν ότι τα στοιχεία αυτά εγείρουν νέες αμφιβολίες σχετικά με τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει τον παράνομο πλούτο. 

Οι βρετανικές αρχές κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν τους εγκληματίες από το εξωτερικό να χρησιμοποιούν περιουσία του Ηνωμένου Βασιλείου για να ξεπλύνουν χρήματα.

Οπως μεταδίδει το BBC, η έκθεση αναφέρει ότι η ευκολία με την οποία η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν απέκτησε περιουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «ανησυχητική». Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όσοι ενεργούσαν για τις εταιρείες που συνδέονται μαζί της γνώριζαν οτιδήποτε γι αυτήν ούτε το αν η πηγή των κεφαλαίων θα μπορούσε να ήταν ύποπτη. Κανείς που παρείχε αυτές τις υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ερευνηθεί ή επιβληθεί πρόστιμο γι αυτό, αναφέρει η έκθεση.

Για ένα διάστημα όλοι πίστευαν ότι η Gulnara Karimova θα διαδεχόταν τον πατέρα της, Islam Karimov, ο οποίος κυβέρνησε το Ουζμπεκιστάν ως πρόεδρος του κράτους της κεντρικής Ασίας από το 1989 μέχρι το θάνατό του το 2016. Εμφανιζόταν σε ποπ βίντεο με το καλλιτεχνικό όνομα "Googoosha", διηύθυνε μια εταιρεία κοσμημάτων και υπηρέτησε ως πρέσβης στην Ισπανία. Στη συνέχεια, όμως, το 2014 εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή. Αργότερα προέκυψε ότι είχε τεθεί υπό κράτηση για κατηγορίες διαφθοράς ενώ ο πατέρας της ήταν ακόμα στην εξουσία και καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Το 2019 οδηγήθηκε στη φυλακή για παραβίαση των όρων του κατ' οίκον περιορισμού της. Οι εισαγγελείς την κατηγόρησαν ότι ήταν μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης που έλεγχε περιουσιακά στοιχεία άνω του $1 δισ (£760 εκατ) σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Η υπόθεση Karimova είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς όλων των εποχών», λέει ο Tom Mayne, ένας από τους ερευνητές στην έκθεση Freedom For Eurasia και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, η ίδια και οι συνεργάτες της είχαν ήδη πουλήσει μέρος της περιουσίας που φέρεται να είχε αποκτήσει με "μαύρα χρήματα". Οπως αναφέρει το BBC, η Freedom For Eurasia ερεύνησε αρχεία ιδιοκτησίας και κτηματολογίου για να εντοπίσει τουλάχιστον 14 ακίνητα που λέει ότι αγοράστηκαν πριν τη σύλληψή της, με φερόμενα ύποπτα κεφάλαια, σε διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση που θα δημοσιευθεί την Τρίτη 14 Μαρτίου, με τίτλο "Who Enabled the Uzbek Princess?", επικεντρώνεται σε πέντε ακίνητα που αγοράστηκαν μέσα και γύρω από το Λονδίνο, αξίας τώρα περίπου £50 εκατ - συμπεριλαμβανομένων τριών διαμερισμάτων στη Belgravia, ακριβώς δυτικά του Buckingham Palace, ένα σπίτι στο Mayfair και ένα αρχοντικό στο Surrey αξίας £18 εκατ με ιδιωτική λίμνη. Δύο από τα διαμερίσματα στο Belgravia πουλήθηκαν το 2013 πριν τεθεί υπό κράτηση η Karimova.