Πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στις κατασκευές
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στις κατασκευές

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στις κατασκευές

Χρήση ρομπότ για τις... "δύσκολες δουλειές" και μοντέλα που δίνουν κάθε λεπτομέρεια για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
21.10.2024

Σημαντικά οφέλη έχει σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως λένε παράγοντες του κλάδου η τεχνολογία ήταν πάντα ένα σημαντικό συστατικό της εξέλιξης του κατασκευαστικού κλάδου κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Υπάρχει σημαντική πολυπλοκότητα που εμπλέκεται σε κατασκευαστικά έργα που απαιτούν αρκετό σχεδιασμό και μεγάλη προετοιμασία. Σε αντίθεση με τα έργα λογισμικού όπου μπορεί κάποιος να κάνει άμεσα αλλαγές στα κατασκευαστικά έργα είναι πολύ πιο προκαθορισμένα τα πράγματα.

Επιπλέον, τα κατασκευαστικά έργα εξαρτόνται από πολλά πράγματα που πρέπει να τα γνωρίζει ο κατασκευαστής από πριν. Πρέπει να γνωρίζει το ηλεκτρικό, το HVAC, τα υδραυλικά και το πάρκινγκ. Πρέπει να ασχοληθεί με τις περιβαλλοντικές μελέτες, τη χωροθέτηση ζωνών κ.ά.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στα έργα που δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πολύπλοκες αναπτύξεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια σχεδιασμού προτού καν ξεκινήσουν να μπαίνουν οι... μπουλντόζες.

Όσο περισσότερο οι κατασκευαστικοί όμιλοι είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, τόσο θα είναι επιτυχημένο το κατασκευαστικό έργο και τόσο λιγότερο θα υπάρξουν υπερβάσεις κόστους και χρονοδιαγράμματος.

Δεδομένης της παραπάνω πολυπλοκότητας, εξηγούν παράγοντες του κλάδου, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αντίκτυπο στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των κατασκευαστικών έργων. Από τη βελτιστοποίηση του προγραμματισμού έως τη βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων, τη βοήθεια στη διαχείριση κινδύνου και την πρόβλεψη πραγμάτων όπως πιθανές καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους και γενικά τη βελτίωση και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων με πολύ καλύτερο τρόπο, η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύει ήδη την αξία της.

Ο σχεδιασμός

Στην αρχή ενός έργου, η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται στο σχεδιασμό και στον προγραμματισμό, ειδικά γύρω από τη βελτιστοποίηση. Η τεχνολογία AI εφαρμόζεται σε εργαλεία όπως το BIM που υποστηρίζουν ψηφιακές αναπαραστάσεις των διαφόρων φυσικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των κτιρίων.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται επίσης σε λογισμικό γενετικής σχεδίασης που χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για τη βελτιστοποίηση των σχεδίων κτιρίων. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να προτείνουν τις πιο αποτελεσματικές ή οικονομικά αποδοτικές λύσεις σχεδιασμού. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σπατάλης υλικών και να μειώσουν το χρόνο κατασκευής του έργου, γεγονός που βοηθά σημαντικά στην παραγωγή ακριβών εκτιμήσεων κόστους που μειώνουν τον κίνδυνο υπέρβασης κόστους.

Οι πλατφόρμες διαχείρισης έργων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν επίσης τους κατασκευαστικούς ομίλους. Βοήθεια παρέχεται παράλληλα και στα εργοτάξια για να έχουν τα υλικά όταν χρειάζονται, προβλέποντας τη ζήτηση της αλυσίδας εφοδιασμού και τις απαιτήσεις αποστολής και πραγματοποιώντας επιτόπιο ποιοτικό έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τις απαιτήσεις. Αυτό βοηθά στην αποφυγή ελλείψεων προμηθειών ή υπερβολών κατά τις οποίες οι προμήθειες βρίσκονται έξω και φθείρονται άσκοπα.

Αυτόνομα Ρομπότ 

Όταν οι άνθρωποι βλέπουν αυτά τα φανταχτερά βίντεο με ρομπότ που τρέχουν και πηδάνε, είναι δύσκολο να μην σκεφτούν τον αντίκτυπο που θα έχουν τα αυτόνομα ρομπότ στην πραγματική εργασία και συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό κλάδο. Πράγματι, οι εταιρείες αναπτύσσουν ήδη διαφορετικά ρομποτικά συστήματα και αυτόνομα συστήματα που μπορούν να κάνουν πράγματα όπως η τοποθέτηση γυψοσανίδας, η τοποθέτηση τούβλων, η ρίψη και η ροή σκυροδέματος ή η οδήγηση αυτόνομων οχημάτων μέσα στο εργοτάξιο. Αν και μέχρισήμερα τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα είναι σε αρχικό στάδιο με λίγη υιοθέτηση από τους κατασκευαστικούς ομίλους εκτιμάται ότι μελλοντικά θα έχουν αυξημένη επιρροή.

Η χρήση της αυτόνομης ρομποτικής στις κατασκευές είναι τα λεγόμενα «4 D's of Robotics» τα οποία προορίζονται, όπως εξηγούν οι άνθρωποι του κλάδου, για εργασίες που θεωρούνται "επικίνδυνες" ή "βρώμικες" ή "ακριβές" για να τις κάνουν εργαζόμενοι στα εργοτάξια. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά καθήκοντα κατασκευαστικού εργατικού δυναμικού που πληρούν τις προϋποθέσεις. Η ανθρώπινη εργασία είναι ακριβή. Οι άνθρωποι τραυματίζονται, αρρωσταίνουν και πρέπει να κάνουν διαλείμματα και δεν μπορούν να εργαστούν 24 ώρες την ημέρα ενώ υπάρχουν μέρη όπου είναι επικίνδυνο να εργάζονται. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι λογικό τα ρομπότ να προσφέρουν τη συνδρομή τους και μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνςη που μπορούν να διατηρήσουν τα κατασκευαστικά έργα σε χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.