Πως κινήθηκαν πωλήσεις και μισθώσεις σε γραφεία και καταστήματα το 2022
Πως κινήθηκαν πωλήσεις και μισθώσεις σε γραφεία και καταστήματα το 2022

Πως κινήθηκαν πωλήσεις και μισθώσεις σε γραφεία και καταστήματα το 2022

Μεγάλο "στοίχημα" για τον κλάδο των γραφείων η αναβάθμιση υφιστάμενου στοκ και η επαναχρησιμοποίησή του, σύμφωνα με έρευνα της Cerved Property Services
RE+D magazine
13.02.2023

Σταθερά ανοδική κίνηση στις τιμές πώλησης και μίσθωσης στον κλάδο των γραφείων και κατά το 2022 παρατηρείται, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Cerved Property Services.

Οπως λέει η CPS στην Αττική, σημαντικά νέα έργα στον τομέα των γραφείων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την επόμενη πενταετία, προσελκύοντας νέους παίκτες και νέες αναπτύξεις σύγχρονων γραφείακών χώρων που πληρούν τα κριτήρια ESG και θα καλύψουν την αυξημένη τρέχουσα ζήτηση. Το 2022 όπως και το 2021, σχεδόν αποκλειστικά, οι ΑΕΕΑΠ και οι θεσμικοί επενδυτές ήταν οι πρωταγωνιστές στον κλάδο των γραφείων. Μια νέα τάση που παρατηρείται είναι οι ριζικές ανακαινίσεις παλαιών αυτοτελών εμπορικών κτιρίων στα κέντρα των πόλεων και το μεγάλο στοίχημα θα είναι η αναβάθμισή τους και επαναχρησιμοποίησή τους. 

Η αγορά γραφείων γενικά κινείται με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ακινήτου. Η τηλεργασία ευνόησε τη νέα γενιά νεόδμητων γραφείων, αύξησε τις ποιοτικές απαιτήσεις των χρηστών και ενέτεινε την ανάγκη για στέγαση σε χώρους ασφαλείς, ευέλικτους, άνετους, βιοκλιματικούς και υψηλών προδιαγραφών. Οι σύγχρονες εταιρείες αναζητούν κυρίως «πράσινα» κτίρια και οι επενδυτές ενδιαφέρονται για χαρτοφυλάκια βιώσιμων ακινήτων. Οι τιμές αυτών των γραφείων ανεβαίνουν, η αυξημένη ζήτηση διατηρείται, οι αποδόσεις τους συρρικνώνονται, η πληρότητά τους είναι εξασφαλισμένη και κατά συνέπεια, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του αποθέματος Β ή Γ κατηγορίας και των σύγχρονων γραφείων.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν σημαντική αύξηση στις τιμές ενοικίασης γραφείων υψηλής ποιότητας λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της υψηλής ζήτησης από μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Τέτοιοι χώροι γραφείων ενοικιάζονται σήμερα στην Αθήνα με περίπου €20 ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα €25  ανά τετραγωνικό μέτρο, ειδικά σε πράσινα κτίρια με πιστοποιήσεις ESG σε προνομιακές τοποθεσίες.

offf.jpg

Η ετήσια έρευνα διεξήχθει από τη Υποδιεύθυνση Έρευνας και Ανάλυσης της Cerved Property Services (CPS) και αφορά στην ελληνική αγορά οικιστικών και εμπορικών ακινήτων. Στην έρευνα-ερωτηματολόγιο έλαβαν μέρος πάνω από 200 επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων, καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το δίκτυο συνεργατών της CPS περιλαμβάνει τόσο εκτιμητές όσο και μεσίτες ακινήτων. 

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ρίχνουν τις τιμές των φυσικών καταστημάτων

Την ίδια ώρα στο retail η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων δημιούργησε πιέσεις, όπου οι όγκοι πωλήσεων συρρικνώθηκαν με τους τζίρους να διατηρούνται σε αυξημένα επίπεδα λόγω πληθωρισμού. Ωστόσο, ο τουρισμός αύξησε τις πωλήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και το κέντρο της Αθήνας, αν και δεν αντιστάθμισε πλήρως τις απώλειες από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οπως λέει η CPS το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα έχει πλέον εδραιωθεί σταθερά, διατηρώντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι διαδικτυακές πωλήσεις παίζουν ουσιαστικό ρόλο και εντείνουν τις ανοδικές τάσεις που καταγράφονται σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια. Οι νεότερες γενιές αναδεικνύονται σε ολοένα και πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που δεν φαίνεται να επιβραδύνεται, παρά την παγκόσμια κρίση. Οι καταναλωτές πλέον θέλουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των φυσικών καταστημάτων αλλά και των διαδικτυακών αγορών. Αυτή η στροφή από τα φυσικά καταστήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει επηρεάσει την αγορά καταστημάτων, στρέφοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών και των μισθωτών σχεδόν αποκλειστικά σε προνομιακές τοποθεσίες.

Η ζήτηση για μίσθωση στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Γλυφάδας, της Κηφισιάς και του Πειραιά, αλλά και στα καθιερωμένα εμπορικά κέντρα, εξακολουθεί να είναι αυξημένη λόγω της έλλειψης κενών καταστημάτων, και λόγω των σχετικά λογικών τιμών μίσθωσης, ειδικά σε σύγκριση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, όταν ξεπέρασαν κάθε ιστορικό προηγούμενο, καθιστώντας την οδό Ερμού έναν από τους δέκα πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στον κόσμο.

Στις προνομιακές περιοχές της Αθήνας και της οδού Ερμού, οι τιμές ενοικίασης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις, που δεν ξεπερνούσαν τα 270 ευρώ/τ.μ. στη Γλυφάδα, 130 ευρώ/τ.μ. στην Κηφισιά, 110 ευρώ/τ.μ. Στο Κολωνάκι οι τιμές ενοικίασης φτάνουν τα 95 ευρώ/τ.μ. Στο κέντρο του Πειραιά, 80 ευρώ/τ.μ.

Screen Shot 2023-02-14 at 09.12.14.jpg

Ωστόσο, θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει νέα έργα μεγάλης κλίμακας στον τομέα του λιανεμπορίου, κυρίως εμπορικά κέντρα και εμπορικά πάρκα που αναμένεται να προσθέσουν επιπλέον 170.000 τ.μ. στην αγορά καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται αυτή τη στιγμή έξι νέες εμπορικές αναπτύξεις, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται στο Ελληνικό. Ταυτόχρονα, επεκτείνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά διεθνείς αλυσίδες αθλητικών ειδών, ειδών πολυτελείας αλλά και ενδυμάτων με προσιτές τιμές, ενώ η δευτερεύουσα αγορά καταστημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.

Research Team:

Dr. Δημήτρης Παπαστάμος, Division Head 

Μαρία Φιλιππακοπούλου Sr. Real Estate Analyst 

Ηλίας Λιαπίκος Real Estate Data Scientist 

Σταύρος Κώτσης, Real Estate Analyst