Πώς οι υποδομές των πόλεων μετατρέπονται σε κέντρα παραγωγής ενέργειας
Πώς οι υποδομές των πόλεων μετατρέπονται σε κέντρα παραγωγής ενέργειας

Πώς οι υποδομές των πόλεων μετατρέπονται σε κέντρα παραγωγής ενέργειας

Καινοτομίες που συνεισφέρουν σε ένα πιο πράσινο μέλλον
Share Copy Link
Βάλια Πολίτη
11.10.2023

Από τα δίκτυα μεταφορών που ενσωματώνουν την ηλιακή ενέργεια μέχρι την ενέργεια που παράγεται από περιστροφικές πύλες και τους βιοαντιδραστήρες που ενισχύουν το αστικό πράσινο, καινοτόμες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό των υποδομών μπορούν να μετατρέψουν τα παραδοσιακά συστήματα σε οικολογικά κέντρα παραγωγής ενέργειας.

Παραγωγή ενέργειας από τη χρήση των τουρνικέ


Η λύση περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση των τουρνικέ, των μικρών περιστρεφόμενων μηχανισμών που ελέγχουν την είσοδο στα συστήματα μεταφοράς, σε γεννήτριες ενέργειας. Η πρόταση εφαρμόζεται ήδη στο σταθμό του μετρό Miromesnil στο Παρίσι, αξιοποιεί την κινητική ενέργεια που παράγεται από τους επιβάτες, καθώς αυτοί περνούν από τις πύλες. 

Βιοαντιδραστήρες: Καλλιέργεια αστικού πρασίνου

Τα αστικά τοπία αντιμετωπίζουν συχνά περιορισμούς που εμποδίζουν την παραδοσιακή δενδροφύτευση. Η ιδέα των βιοαντιδραστήρων, που εφαρμόστηκε αρχικά από το «Liquid3», ανάπτυξη σερβικής εταιρείας, έρχεται να δώσει μια λύση. Η εν λόγω δομή, εμβαδού 3 m², διαθέτει μια δεξαμενή νερού 600 λίτρων που φιλοξενεί συγκεκριμένα φύκια που διευκολύνουν την ανάπτυξη δέντρων ακόμη και σε περιορισμένες περιοχές. Ο βιοαντιδραστήρας όχι μόνο παρέχει σκιά μέσω μιας ταράτσας εξοπλισμένης με ηλιακό πάνελ, αλλά προσφέρει επίσης ένα μέρος ανάπαυσης για τους κατοίκους των πόλεων. Επιπλέον, τα φύκια συμβάλλουν στη μείωση του CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης και ενισχύουν την ποιότητα του αέρα, ενσωματώνοντας τη βιώσιμη καινοτομία.

Βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες

Οι δυσμενείς επιπτώσεις των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, όπως οι εκπομπές CO2 και οι επιβλαβείς ρύποι, υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της μετάβασης σε καθαρότερες επιλογές συγκοινωνίας. Η υιοθέτηση δημόσιων μεταφορών που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά προάγει επίσης καθαρότερα, πιο υγιή αστικά περιβάλλοντα. Τα ηλεκτρικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των λεωφορείων, των σκούτερ, των ποδηλάτων και των τρένων, αποτελούν άμεσα διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν ευρέως. 

Επιπλέον, οι καινοτομίες έχουν ανοίξει το δρόμο για μοναδικούς συνδυασμούς βιώσιμων στοιχείων. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα βρίσκεται στη Νότια Κορέα, όπου ένας ποδηλατόδρομος 35 χιλιομέτρων ενσωματωμένος σε αυτοκινητόδρομο διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες που λειτουργούν ως προστατευτικός θόλος.


Δημόσιοι υδάτινοι χώροι

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών εφάρμοσε σύστημα συλλογής βρόχινων υδάτων και λυμάτων, σε συνδυασμό με μια μονάδα συμπαραγωγής βιομάζας για την μικρή λίμνη του. Αυτή η πρωτοβουλία οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη μείωση κατά 70% στην κατανάλωση νερού και σε ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 500 τόνους, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες βιώσιμων μοντέλων σε αυτόν τον τομέα.


Επαναχρησιμοποιημένο πλαστικό στις κατασκευές

Τα πλαστικά απόβλητα συνεχίζουν να αποτελούν παγκόσμια ανησυχία, με ένα σημαντικό μέρος να καταλήγει σε χωματερές. Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών απορριμμάτων για δομικά υλικά προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη οδό για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συγκεκριμένα, πρωτοβουλίες όπως τα πλακάκια προσόψεων που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα προϊόντα PVC, καταδεικνύουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης πλαστικών στις κατασκευές. Ένα πρωτοποριακό παράδειγμα είναι το σχολικό συγκρότημα Sint-Oelbert Gymnasium στην Ολλανδία, το οποίο ενσωματώνει τα εν λόγω στοιχεία, σηματοδοτώντας ένα βήμα προς πιο βιώσιμες κατασκευαστικές πρακτικές.


Αντανάκλαση έναντι ψύξης

Οι προσόψεις των κτιρίων έχουν αναξιοποίητες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Με αυτό το σκεπτικό, ο Xiulin Ruan, καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, πρωτοστάτησε σε ένα καινοτόμο έργο με στόχο τη δημιουργία μιας εξαιρετικά ανακλαστικής επίστρωσης. Αυτή η επίστρωση, με ποσοστό αντανάκλασης του ήλιου 98%, στοχεύει στη μείωση της χρήσης του κλιματισμού έως και 40% στα κτίρια. Αν και δεν είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την κλιματική αλλαγή, αυτή η καινοτομία αφορά στην εξοικονόμηση μιας αξιοσημείωτης πηγής κατανάλωσης ενέργειας, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο μέλλον.

Πηγή: GRESB