Πως προχωρούν τα έργα στο Βοτανικό
Πως προχωρούν τα έργα στο Βοτανικό

Πως προχωρούν τα έργα στο Βοτανικό

RE+D magazine
28.03.2024

Τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας προκειμένου να προχωρήσει το έργο της «Διπλής Ανάπλασης» παρουσίασε κατά την δάρκεια του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Όπως ανέφερε αναμένεται η οριστική έγκριση της χρηματοδότησης καθώς έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος, κατόπιν σχετικής έγκρισης από τη Δημοτική Επιτροπή (208/2024 ΠΟΕ), επισημαίνοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε και υπήρχε η απόφαση προένταξης, η σχετική πρόσκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βγήκε μόλις στις 27 Φεβρουαρίου του 2024

Εξασφαλίστηκαν €4 εκ. επιπλέον για την απορρύπανση καθώς το αρχικά εγκεκριμένο ποσό δεν επαρκούσε Είναι γνωστό ότι ο χώρος του γηπέδου είχε εκσκαφτεί το 2009 αλλά από τότε είχε γεμίσει με αυθαίρετες αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών. 

Εξασφαλίστηκαν τα αναγκαία κονδύλια ύψους €6.863.881,99 , από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης – Ειδικό Πρόγραμμα Δήμου Αθηναίων καθώς απαιτούνται χωματουργικές εργασίες για την απομάκρυνση πάσης φύσεως υλικών στο υπό κατασκευή γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και σε συνέχεια της πρόσκληση με τίτλο “ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ” αναμένεται η σχετική Υπουργική Απόφαση προκειμένου να υπογραφεί η Σύμβαση με την Ανάδοχο Κοινοπραξία..

Όσον αφορά στην Οικοδομική Άδεια, στις 9 Φεβρουαρίου 2024, το Τοπογραφικό οριστικοποιήθηκε και ανέβηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Άδειες.

Επιλύονται σταδιακά, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚΑ, τα προβλήματα αναφορικά με την έγκριση του Διαγράμματος Κάλυψης. Ένα από τα ζητήματα ήταν αυτό του καθορισμού του ακριβούς αριθμού των θέσεων στάθμευσης. Από τον Οκτώβριο του 2023 είχε τεθεί το ζήτημα. Τελικά, επιλύθηκε με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 και η οποία καθορίζει ως θέσεις στάθμευσης τον ανώτατο αριθμό που προβλεπόταν στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλαδή 450 θέσεις στάθμευσης, οι 325 κάτω από το νέο Γήπεδο και οι 125 κάτω από τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Επιλύεται το πρόβλημα της κατεδάφισης των κτισμάτων που υπάρχουν μέσα στο οικόπεδο και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων και πρέπει να βγει Άδεια Κατεδάφισής τους, πριν βγει η Άδεια του νέου Γηπέδου. 

Προχωρούν οι δύο σημαντικές Συμβάσεις που πρέπει να συναφθούν και αφορούν τους δύο Τεχνικούς Συμβούλους: Για το νέο Γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, έγινε η Δημοπράτηση και εξελίσσεται η σχετική διαδικασία. Για το Πράσινο, τους Κοινόχρηστους Χώρους, την Οδοποιία, την Αποχέτευση και τον Ποδηλατόδρομο, η διαδικασία βρίσκεται  στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της Διακήρυξης.

Έχει δημιουργηθεί μία συνολική λίστα παρακολούθησης της προόδου των απαλλοτριώσεων και προχωράει η διαδικασία  συμβιβασμού με τους ιδιοκτήτες. 

Τέλος έχει συσταθεί  8μελής ομάδα έργου, με  επικεφαλής τον Δήμαρχο στην οποία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Προϊστάμενοι αρμόδιων Διευθύνσεων, η Δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων και εξειδικευμένος Νομικός Σύμβουλος