Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης
Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

RE+D magazine
29.06.2022

Στα χρονοδιαγράμματα των μεγάλων έργων που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελούν ένεση ανάπτυξης και απασχόλησης, αναφέρθηκε εκτενώς ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην ημερίδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Voria.gr με θέμα τις ευκαιρίες που ανοίγουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νέο ΕΣΠΑ για την ελληνική οικονομία.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια έργα περίπου 5 δις. ευρώ μόνο από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους εποπτευόμενους φορείς του. Ανάμεσα τους τα δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, το Θεσσαλονίκη - Τοξότες και το Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, έργα με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2,8 δισ. και ο Βόρειος Ε-65 - ένα από τα δύο οδικά έργα που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του.

Πως προχωρούν τα μεγάλα έργα


Σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού
: Eχει ολοκληρωθεί το στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και ο διαγωνισμός για το έργο να βρίσκεται ήδη στη β' φάση». H σύνδεση του λιμένα με τον ΠΑΘΕ έχει διάρκεια κατασκευής 30 μήνες και υπεγράφη στις 16/6/2021.

FlyOver: Υπογράφεται σύμβαση εντός του φθινοπώρου και στο τέλος του 2022 αναμένεται να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια. 

Το Θέρμη-Γαλάτιστα, τμήμα του οποίου έχει ήδη παραδοθεί, ενώ το έργο στο σύνολό του θα παραδοθεί αρχές Φθινοπώρου

Για τις 17 σχολικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, 16 εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου δεσμευτικές προσφορές

Το Μετρό Θεσσαλονίκης παραδίδεται πλήρες και λειτουργικό στο τέλος του 2023, ενώ εντός του καλοκαιριού θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού  για τον Φορέα Συντήρησης και Λειτουργίας

Η Γέφυρα Αλιάκμονα, παραδίδεται στις αρχές του 2023

Τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκονται στη Β' φάση του διαγωνισμού και το φθινόπωρο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές.