Πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια το 2023
Πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια το 2023

Πως θα κινηθούν τα χρηματιστήρια το 2023

Τι εκτιμούν οι αναλυτές της JP Morgan και της Morgan Stanley.
RE+D magazine
05.01.2023

Προετοιμασμένοι για τα... χειρότερα πρέπει να είναι οι επενδυτές παγκοσμίως το 2023 υποστηρίζουν οι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs υπογραμμίζοντα ότι οι μετοχές θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση το α’ εξάμηνο του έτους λόγω των μακροοικονομικών δεδομένων και των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για περιορισμό του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει το β’ εξάμηνο του έτους όταν η Fed σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, αλλά ακόμα κι αυτή η ανάκαμψη θα αποδειχθεί περιορισμένη. Σύμφωνα με τον Μισλάβ Ματέζκα της JPMorgan Chase «τα προβλήματα τα οποία έχουν αντιμετωπίσει οι αγορές φέτος με κάνουν να ανησυχώ για το 2023, ιδιαίτερα για το α’ εξάμηνο του έτους».

Η μέση εκτίμηση 22 αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Bloomberg όσον αφορά τα επίπεδα του S&P 500 το 2023 κυμαίνεται στις 4.078 μονάδες βάσης, αύξηση της τάξης του 7% από τα τρέχοντα επίπεδα. H πιο αισιόδοξη εκτίμηση υποδεικνύει αύξηση της τάξης του 24%, ενώ η πιο απαισιόδοξη πτώση της τάξης του 11%. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με παρόμοια δημοσκόπηση 14 αναλυτών, ο Stoxx 600 θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 5% κατά μέσο όρο.

Το κύριο σενάριο των αναλυτών υποδεικνύει την πληθώρα των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές και οι αγορές, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αλλά και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ακόμη και τα σχετικά θετικά νέα όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού δεν έχουν αλλάξει τη στρατηγική της Fed και της EKT η οποία προκάλεσε πρόσφατα πτώση στις αγορές και υπενθύμισε στους επενδυτές πως η επίτευξη της πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας δε θα είναι εύκολη. Οι αναλυτές της JPMorgan πιστεύουν πως ο S&P 500 θα μειωθεί υπό των επιπέδων του 2022. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης έφθασε σε χαμηλά κατά 25% στις 3.577 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley υπολογίζει πως ο S&P 500 θα καταγράψει πτώση της τάξης του 21% το α’ εξάμηνο και θα ανακάμψει μέχρι τις 3.900 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2023, 2% άνω των τωρινών επιπέδων. Όσο για τα εταιρικά κέρδη, θα καταγράψουν αισθητή μείωση το ερχόμενο έτος, λόγω της μείωσης των επιχειρηματικών εσόδων και της ζήτησης.