Ρεκόρ στα $7,3 δισ. "χτύπησε" το α' 3μηνο 2022 η αγορά ακινήτων του Μανχάταν
Ρεκόρ στα $7,3 δισ. "χτύπησε" το α' 3μηνο 2022 η αγορά ακινήτων του Μανχάταν

Ρεκόρ στα $7,3 δισ. "χτύπησε" το α' 3μηνο 2022 η αγορά ακινήτων του Μανχάταν

Η αγορά εμφανίζει μεγάλη δυναμική που δεν ανακόπτει ούτε η αύξηση των επιτοκίων, οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση αλλά και η πτώση στις τιμές των μετοχών στη Wall Street.
Ειρήνη Θεοφανίδου
05.04.2022

Οι πωλήσεις οικιστικών ακινήτων στο Μανχάταν ξεπέρασαν τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας την ισχυρότερη αρχή ενός νέου έτους καθώς η αγορά δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Εγιναν 3.585 πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό που έχει σημειωθεί ποτέ για τους τρεις πρώτους μήνες μιας νέας χρονιάς, σύμφωνα με έκθεση των Miller Samuel και Douglas Elliman.

Αυτό είναι αυξημένο κατά 46% από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 60% σε πάνω από 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η πτώση των αποθεμάτων οδήγησε επίσης σε συνεχή αύξηση των τιμών.

Η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στο Μανχάταν αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με την περίοδο του προηγούμενου έτους, στα 2.042.113 δολάρια. Η δυναμική αυτή καταγράφεται παρά την αύξηση των επιτοκίων, τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση και την πτώση των μετοχών, που τείνουν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων του Μανχάταν δεδομένης της εξάρτησης της πόλης από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Επίσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δεν φαίνεται ότι η αύξηση αυτή οφείλεται μόνο στην επιστροφή στην εργασία αφού μόνο το 36% περίπου των εργαζομένων στη Νέα Υόρκη έχουν επιστρέψει στους φυσικούς χώρους γραφείων, σύμφωνα με στοιχεία της Kastle Systems.

Ο Jonathan Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Miller Samuel, είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει μικρότερο αντίκτυπο στους πλούσιους αγοραστές, οι οποίοι κυριαρχούν στην αγορά του Μανχάταν. Καθώς οι τιμές ανεβαίνουν, απλώς πληρώνουν περισσότερα μετρητά. Περισσότερο από το 47% όλων των αγορών ακινήτων το τρίμηνο αφορούσαν "deals μόνο τοις μετρητοίς", από τα χαμηλά της πανδημίας του 39% και πιο κοντά στο ιστορικό πρότυπο.

Ένας άλλος λόγος για τη δύναμη του Μανχάταν στις αρχές του 2022 ήταν η προσφορά. Ενώ η υπόλοιπη χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη κατοικιών προς πώληση, το Μανχάταν εξακολουθεί να έχει άφθονο απόθεμα, παρόλο που μειώνεται. Σχεδόν 5.000 διαμερίσματα βγήκαν προς πώληση στην αγορά το εξεταζόμενο διάστημα, περισσότερα από κάθε α' τρίμηνο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Corcoran. Ωστόσο, για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, το απόθεμα έπεσε κάτω από τις 6.000 μονάδες.