Ρεκόρ το Μάιο στη μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ
Ρεκόρ το Μάιο στη μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ

Ρεκόρ το Μάιο στη μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ

RE+D magazine
27.05.2024

Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ έφτασε το ρεκόρ των 387.600 δολαρίων τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 19 Μαΐου, σημειώνοντας αύξηση 4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Redfin.

Η άνοδος των τιμών έρχεται παρά την οριακή πτώση των μέσων εβδομαδιαίων επιτοκίων στεγαστικών δανείων, τα οποία μειώθηκαν από το υψηλό πέντε μηνών του 7,22% στο 7,02% στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Freddie Mac. 

Κατά συνέπεια, η μέση μηνιαία πληρωμή στέγασης ανέρχεται πλέον στα 2.854 $, μόλις 20 $ λιγότερο από το υψηλό όλων των εποχών του Απριλίου.

Ταυτόχρονα, τα επίμονα υψηλά κόστη στέγασης οδήγησαν τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών σε πτώση κατά 4,2% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη πτώση σε τρεις μήνες με εξαίρεση την προηγούμενη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, η οποία υποχώρησε 4,4%.

Η αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ανεπάρκειας αποθεμάτων ανέφερε η Redfin. Οι νέες καταχωρήσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 8% σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο το συνολικό απόθεμα παραμένει κάτω από τα τυπικά επίπεδα της άνοιξης. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών είναι απρόθυμοι να ανταλλάξουν τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων με υψηλότερα.