Ρεύμα βγαλμένο από τα... σκουπίδια
Ρεύμα βγαλμένο από τα... σκουπίδια

Ρεύμα βγαλμένο από τα... σκουπίδια

Στα τρία τελευταία χρόνια έχουν δημοπρατηθεί 25 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο.
RE+D magazine
21.09.2022

Ρεύμα ισοδύναμο με τις ανάγκες επτά χιλιάδων(7000) νοικοκυριών παράγει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο, που λειτουργεί μέσα στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Στη μονάδα αυτή, δυναμικότητας 3,5 MW, καταλήγουν οι αγωγοί που συγκεντρώνουν το βιοαέριο, κυρίως μεθάνιο, που προκύπτει από την οργανική ύλη που είναι συσσωρευμένη στο ΧΥΤΑ. Στη συνέχεια γίνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ισοδυναμεί με 26.500 Μεγαβατώρες το χρόνο.

Σήμερα, λειτουργούν στην Ελλάδα έξι μονάδες ενώ σε δυο μήνες θα τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα της Θήβας. Στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται επιπλέον δεκαπέντε ενώ στο επόμενο τετράμηνο πρόκειται να δημοπρατηθούν οι μονάδες ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου και ξανά της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Ο χώρος της Μαυροράχης εξυπηρετεί όλους τους Θεσσαλονικείς ενώ στο χώρο αυτό γίνεται η διαχείριση καθημερινά 1500 τόνων απορριμμάτων. 

Σημειώνεται ότι μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο λειτουργεί από το 2006 και στον χώρο ταφής απορριμμάτων των Ταγαράδων, ο οποίος σταμάτησε τότε να υποδέχεται απορρίμματα.